*Nettavisen* Økonomi.

Norsk matindustri truet

Ny rapport gir dystre spådommer for framtida til norsk matindustri.

20.03.06 01:38

Jobber flagges ut og investeringslysten faller i norsk matindustri. Det kommer fram av rapporten Mat og industri 2006 fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), skriver Aftenposten.

For tredje år på rad synker sysselsettingen i matvareindustrien som en følge av utflagging. Freias flytting av sjokoladeproduksjon til Litauen er et eksempel.

- Produktutviklingen er på samme nivå som for et par år siden. Forventningene til å investere er mindre i år. Deler av næringen flytter ut, og bl.a. er norsk sjokolade- og pizzaproduksjon svært konkurranseutsatt. Vi kan stå ved et veiskille, sier de to som har utarbeidet rapporten, NILF-direktør Ivar Pettersen og Johanne Kjuus.

Usikkerhet om den norske landbrukspolitikken og utfallet av WTO-forhandlingene er årsaken til at færre vil putte penger i matproduksjon.

Rundt 48.540 mennesker var i 2005 ansatt i matindustrien her til lands. Produksjonsverdien på 131 milliarder kroner utgjorde drøyt 20 prosent av den totale produksjonsverdien i industrien i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag