*Nettavisen* Økonomi.

Norsk McDonald's fetest i Europa

Forskere har undersøkt fettinnholdet i en standard McDonald’s-porsjon i 40 land. Orker du lese mer?

25.04.07 15:32

Danmark, Finland og Norge er de landene i Europa som kan tilby den største innholdet av fett per standardisert McDonald’s-meny, viser en fersk dansk undersøkelse.

NA24 – din næringslivsavis

Ernæringsprofessorene Steen Stender, Jørgen Dyerberg og Arne Astrup ved Gentofte Hospital har reist i verden, mest i Europa, og kjøpt standardmenyen stor McNuggets og pommes frites i alle landene og statene de har besøkt.

Undersøkelsen er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Hong Kong aller verst
I Norge, Finland og Danmark fant forskerne at menyen – 175 gram McNuggets og 160 gram pommes frites – inneholdt henholdsvis 54, 55 og 56 gram fett.

De tre nordiske landene representerer de feteste funnene i Europa. Fettinnholdet er også over gjennomsnittet for de til sammen 40 undersøkte landene.

I den andre enden av den skalaen i Europa plasserer forskerne Russland, Island, Spania og Portugal, som, alle serverte McNuggets og pommes frites med bare litt over 40 gram fett.

Den aller verste av de undersøkte McDonald’s-menyene fant de danske professorene i Hong Kong, hvor en standardporsjon inneholdt hele 70 gram fett. I USA lå fettinnholdet på rundt 60 gram.

Pommes frites spriker mest
- Det er størst variasjoner på pommes fritesen, men også i McNuggets-en, sier professor Steen Stender til NA24.

Stender forteller at han har vært i kontakt med McDonald’s og fått forklart at det har med pommes fritens egenskaper før den blir fritert å gjøre.

- Man må behandle den forsiktig, for hvis en strips knekker trekker den til seg mer fett. Dessuten har innhøstingstidspunkt og potettype noe å si, forklarer Stender.

I tillegg vil pommes fritesen inneholde mer fett jo lenger den ligger i frityroljen.

- Må lage mager standard
- Det er standardiserte porsjoner, men ikke standardiserte prosedyrer. Det er problemet, sier Professor Stender til NA24.

Beskjeden han nå sender til McDonald’s er å etablere slike prosedyrer.

- Vi har en fedmeepidemi på gang, og standarden må legges på det laveste fettinnholdet. Da bidrar McDonald’s til å avhjelpe problemet, sier Steen Stender.

Bekrefter variasjoner
Kommunikasjonsdirektør i McDonald’s Norge, Margaret Brusletto, er kjent med tidligere undersøkelser fra de danske ernæringsforskerne - blant annet om farlig transfett i McDonald's-mat - men har ikke lest den nye fettinnholdkartleggingen, og vil derfor foreløpig ikke svare på professor Stenders oppfordring.

Generelt kan hun imidlertid bekrefte at det er variasjoner i fettinnholdet.

- Selvfølgelig vil det være små variasjoner, det går på operasjonelle rutiner og små forskjeller i råvarer. I Norge har vi for eksempel norske leverandører, landene har forskjellige leverandører, og det vil utgjøre noen forskjeller, sier Brusletto til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.