Norge har i rundt 40 år støttet Mosambik økonomisk etter at landet ble selvstendig og frigjorde seg fra Portugal i 1974.

I løpet av denne perioden har Norge betalt rundt 15 milliarder kroner i utviklingshjelp. Bare i fjor gikk det 300 nye millioner kroner til landet, som ligger sørøst i Afrika.

I hele denne perioden har landet vært styrt av partiet Frelimo. Så sent som i november var Mosambiks president Filipe Nyosi på besøk i Norge for å friste norske investorer til landet.

Nå rystes landet av en avsløring av over to milliarder dollar i skjulte lån og bestikkelser. Landets tidligere finansminister og flere sveitsiske bankfolk er siktet av amerikanske myndigheter for det som kalles «tuna bond»-skandalen.

Den sittende presidenten, Felipe Nyosi (Frelimo) er taus som en østers, og flere observatører frykter at han ikke kommer til å gjøre stort for å rydde opp i de antatte mislighetene i egne rekker.

Saken begynte med at parlamentsmedlem og tidligere finansminister Manual Chang ble pågrepet og begjært utlevert til USA. Han er siktet for å medvirker til en plan der politikere stjal 200 millioner dollar fra en serie lån - blant dem til en tunfiskbåt - i gjennom mange stråselskaper.

Og som det heter i Financial Times: - Under president Filipe Nyosi har Fremilo-partiet for det meste vært tause om at USA har begjært Manual Chang utlevert i en av Afrikas største korrupsjonssaker.

Motivet bak bestikkelsene antas å være de store olje- og gass-ressursene utenfor kysten i Mosambik. Også norske myndigheter har vært involvert i å gi råd til hvordan landet skal utvikle ressursene sine.

Det som skjedde var at flere stråselskaper lånte penger til å kjøpe tunfiskbåter med statlig garanti. Da lånene ikke ble betjent, snudde bankene seg til staten. Det var da man oppdaget at penger var borte.

Ifølge de amerikanske etterforskerne ble det betalt 50 millioner dollar i bestikkelser til maktpersoner i Mosambik, angivelig forkledd med kodenavnet «50 millioner kyllinger».

Andre etterforskere mener at så mye som 500 millioner dollar - eller rundt 4,0 milliarder kroner - er forsvunnet. Det blir også spekulert i at president Filipe Nyosi selv har visst om korrupsjonen.

Nå advarer også norske eksperter mot å investere i landet: - For øyeblikket er det veldig høy sannsynlighet for at investeringer gir profitt til utenlandske eiere og en liten gruppe mosambikere med høy grad av politisk innflytelse, sier seniorforsker Aslak Orre ved Chr. Michelsens Institutt til Bistandsaktuelt.

Les saken: Ville du gjort forretninger med Mosambiks president?

Til nå har Norge fortsatt med sin støtte som om intet har skjedd. Etter at statsminister Erna Solberg møtte Filipe Nyosi 14. november 2018, ble det sendt ut en pressemelding om at «partnerskapet mellom Norge og Mosambik styrkes».

Norge fortsetter altså å pumpe inn penger i en fart på en milliarder kroner hvert tredje år - samtidig som landets politiske elite skummer fløten og sikrer seg milliardbeløp i «avskalling» fra internasjonale lån.

I det minste må Norge bidra til å presse president Filipe Nyosi til å få kortene på bordet i «tuna fish»-skandalen. Norge bør ha en mye tydeligere holdning når våre hovedsamarbeidsland blir avslørt for korrupsjon.

PS: Den sveitsiske storbanken Crédit Suisse er helt sentral i bestikkelsesskandalen, og tre av bankens ansatte er pågrepet. Samtidig er Oljefondet en av bankens største aksjonærer. Det er en opplagt sak for fondets etiske råd.

Hva mener du? Skriv et leserbrev i vår nye løsning. De beste kommer på forsiden av Nettavisen.