NA24.no

Norsk nabofeide vekker internasjonal interesse

Nabokrangel om et uthus på Nesøya utenfor Oslo har ført til at den ene parten har delt bygget i to. Han mener halvparten av huset står på hans eiendom.
Nabokrangel om et uthus på Nesøya utenfor Oslo har ført til at den ene parten har delt bygget i to. Han mener halvparten av huset står på hans eiendom. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

Naboen som sørget for å få sagd et uthus i to på Nesøya utenfor Oslo pirrer nysgjerrigheten også utenfor landets grenser.

Mens det eldre ekteparet Wencke og Roger Waage var på ferie i Spania, tok håndverkere i helgen sagen i egne hender på oppdrag av Arne Vigeland (40) og delte hele bygget som delvis skal stå på hans tomt.

– Dette er forferdelig. Vi føler oss trakassert og maktesløse. Døtrene våre ordner opp, og advokaten vår har anbefalt oss ikke å komme hjem, sa uthusets eier på telefon fra Spania til Budstikka tirsdag.

Den store svenske tabloidavisen Expressen la onsdag ut en lang artikkel som starter med at “her gikk den norske nabofeiden helt over styr» og henviser til huset som er delt med et nesten kirurgisk snitt.

Les bakgrunn for saken:Kuttet naboens uthus i to mens de var på ferie

Kjøpte tomta selv

Opprinnelig eide DNB arealet, men da Vigeland i 2005– 2006 kjøpte en boligeiendom i den private veien, krevde kommunen at adkomsten til boligene måtte utbedres.

Vigeland tok på seg denne jobben. I forbindelse med dette fikk han også kjøpt tilgrensende areal fra DNB på 1,7 mål, inkludert 600 kvadratmeter bundet i veien.

Ifølge Budstikka ga eierne av de fire naboeiendommene i 2008 den nye naboen i oppdrag å kjøpe grunnen til en felles adkomstvei. I stedet kjøpte 40-åringen eiendommen selv.

I avtalen står det at naboene vil beholde sine ikke-tinglyste servitutter på den ervervede grunnen siden flere av dem hadde etablert rettigheter i årenes løp.

– Det er riktig. Vi solgte under forutsetning av at naboene kunne bruke arealet som de alltid har gjort. Dette ble også sagt uttrykkelig i dialogen rundt salget, bekrefter Martin Stensaker som var sjef for BPA Nesøya AS som fikk fullmakten av DNB til å gjennomføre salget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den store svenske tabloidavisen Expressen la onsdag ut en lang artikkel som starter med at “her gikk den norske nabofeiden helt over styr» og henviser til huset som er delt med et nesten kirurgisk snitt.


«Leger uten grenser»

Vigeland mener saken dreier seg om naboer som har vært vant med å ta seg til rette i det de oppfattet som et slags fellesareal.

– Jeg pleier å kalle dem leger uten grenser. Nesten alle er leger der inne, sier han til Dagens Næringsliv.

Han hevder kommunen har kjent uthuset ulovlig. Han vedgår at han ikke hadde noen rivningstillatelse, men sier at det han har gjort, var «å bringe arealet tilbake til sin ikke-ulovlige tilstand».

– Eiendomsretten gjelder fortsatt, den er enda sterkere enn janteloven, sier Vigeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mens det eldre ekteparet Wencke og Roger Waage var på ferie i Spania, tok håndverkere i helgen sagen i egne hender på oppdrag av Arne Vigeland (40) og delte hele bygget som delvis skal stå på hans tomt.


Han mener selv han har vært veldig løsningsorientert i saken.

– Dette er en privatrettslig strid, og jeg har retten på min side. Jeg har ikke revet noe uthus. Jeg har redusert en redskapsbod med 12 kvadratmeter, sier Vigeland til NRK.

Uthusdelingen slo dårlig an hos Asker Høyre. Vigeland, som er Høyre-politiker og sitter i styret i Nesøya krets av Asker Høyre, ble onsdag kontaktet av kretsens leder og bedt om å trekke seg fra sine tillitsverv, noe han har gjort, melder Budstikka.

Ingen usympatisk rikmann

40-åringen mener naboene forsøker å skape et inntrykk av at han er en usympatisk rikmann som kommer inn utenfra.

– Jeg ser at jeg kan legges i galgen fordi jeg har stort hus. Jeg har jobbet i finansbransjen i London. Det er nesten fælt å si det. Da er man liksom mistenkelig i seg selv, sier finansmannen som nå kan legge rivningsekspert til CV-en.

Ekteparet Waages advokat Sverre Skogrand mener Vigelands påstander om at bygget var kjent ulovlig av kommunen, ikke stemmer. Han sier det er snakk om ulovlig selvtekt, og varsler politianmeldelse.

En tredje nabo, Helge Georg Medin, er en av legene Vigeland refererer til. Han sier stemningen er laber i nabolaget.

– Den er heller dårlig, sier Medin.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere