*Nettavisen* Økonomi.

Norsk olje til topps

Foto: (Scanpix)

Oljen fikk opp dampen og Statoil, Hydro og DNO var de heteste aksjene. Følg hele aksjedagen.

05.10.06 17:45

DNO, oljeprisen og gladstemning sendte hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,62 prosent til 371,41 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Eivind Reiten og Norsk Hydro meldte torsdag morgen at de ikke klarer å nå produksjonsmålet for 2006. Produksjonen av olje og gass vil ligge 2,6 prosent lavere i 2006 enn det Norsk Hydro har meldt tidligere. Hydros kutt kommer etter en tilsvarende melding fra Statoil fredag i forrige uke, og det er ikke mer enn tre måneder siden Reiten og Hydro varslet redusert produksjon fra sine oljebrønner.

Kuttet er langt mindre dramatisk enn Statoil-kuttet i forrige uke, mener oljeanalytiker Martin Mølsæter i First Securities.

- Det har bare moderat effekt, siden det er felt hvor Hydro ikke er operatør. Jeg tror en del av dette lå i kursen fra før, så jeg tror ikke de blir straffet. Dagens nedjustering er mye mer udramatisk enn Statoils nedjustering som kom i forrige uke, sier Mølsæter til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix

Enorm interesse
Interessen for de norske oljegigantene var også stor i dag. Oljeprisen har igjen steget til over 60 dollar fatet og oppgangen for det sorte gullet kom etter at det gikk nye spekulasjoner om at oljekartellet Opec vil kutte i produksjonen for å hindre oljeprisfall.

Ifølge Financial Times skal Opec planlegge å kutte oljeproduksjonen med 1 million fat olje om dagen. Verdens største oljeeksportør, Saudi-Arabia, skal ifølge de samme opplysningene kutte 300.000 fat olje om dagen.

Statoil og Norsk Hydro ble de mest omsatte aksjene på Oslo Børs denne dagen og steg 2,69 prosent til 152,50 kroner og 2,31 prosent til 144 kroner. Omsetningen i Statoil alene var på nærmere 4,3 milliarder kroner og det var meglerhuset Lehman Brothers som var største nettokjøper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

DNOs takk til Taq Taq
DNO kom i fokus etter at et annet oljeselskap som også holder til i de kurdiske nordområdene i Irak har fått i gang oljeproduksjonen i felt. DNO-aksjen stakk hele 9,40 prosent til 9,08 kroner.

Konsernsjef Helge Eide i DNO sier til NA24 at nyheten er positiv for det norske oljeselskapet. Han sier videre at både Taq Taq-feltet og DNOs Tawke-felt har vært nevnt som de to første feltene som skulle produsere olje, i henhold til produksjonsdelingsavtaler med de kurdiske selvstyremyndigheter.

Selskapet General Energys oljefeltet Taq Taq har nå en daglig produksjon på 5.000 fat olje om dagen, men forventingene ligger langt over det. General Energy skal dessuten ha startet boringen på et nytt felt ved siden av Taq Taq.

Styremedlem Rasheed Khoshnaw for spesial prosjekter i den kurdiske regionen har uttalt at i henhold til avtalen med de kurdiske selvstyremyndighetene, er det ventet at General Energy skal ha boret tre oljefelt innen utgangen av 2006, i det samme området, med en daglig produksjon på 20.000 fat råolje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Storebrand fortsatte ferden
Det var ikke bare de oljerelaterte aksjene som gjorde det godt denne dagen.

Storebrand steg 4,78 prosent til 74,50 kroner. I går ble det kjent at den islandske banken Kaupthing har kjøpt seg kraftig opp i selskapet og har nesten 8 prosent av aksjene i Storebrand. Meglerhusene Danske Bank, Carnegie og Kaupthing dominerte kjøpersiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag