*Nettavisen* Økonomi.

Norsk rallykonge selger livsverket

Foto: (Aftenposten)

Milliardær og tidligere Europamester i rally - Egil Stenshagen - selger livsverket sitt for 350 millioner kroner.

06.02.12 14:22

Tidligere rallybilsjåfør Egil Stenshagen selger nå bilimperiumet sitt til Bilia og Bavaria.

Kjøpesummen er ikke offentlig og er heller ikke helt klar, men etter det NA24 erfarer ligger den på nærmere 350 millioner kroner. Penger som Stenshagen kan plusse på en allerede svulmen bankkonto.

- Kjøpesummen kan jeg ikke kommentere, sier Egil Stenshagen til NA24.

Salget tvunget frem

Stenshagen Bil omsatte for en milliard kroner i fjor med et driftsresultat på rundt 40 millioner kroner. Bilia kjøper alle aksjene i Stenshagen Bil Oslo og Kongsvinger, mens Bavaria, som er den andre store BMW-forhandleren, kjøper Stenshagen Bil Lillestrøm.

Deler av kjøpssummen til Bilia blir oppgjort i aksjer i Bilia som er børsnotert i Stockholm

- Det er ennå ikke klart hvor mye som blir aksjer, men jeg blir den nest største private aksjonæren i Bilia, sier Stenshagen.

Årsaken til salget er at BMW ønsker å kutte antall forhandlere i Oslo fra tre til to og at Volvo kun ønsker en stor forhandler i hovedstaden.

- Hadde du solgt hvis ikke BMW og Volvo ønsket færre forhandlere?

- Nei. Da hadde jeg fortsatt as is, men jeg ser at dette er industrielt riktig, sier Stenshagen.

- Går du helt ut av driften etter salget?

- Jeg vil fortsatt være aktiv og går blant annet inn i styret til Bilia, sier Stenshagen.

Rik på konkursbo

Egil Stenshagen har alltid vært hekta på bil og var en habil rallysjåfør i sin ungdom. I 1987 kjøpte han Autostern fra brødrene Torstein og Øystein Tvenge som var Mercedes forhandller.

- Høsten 1990 gikk BMW Norge konkurs og jeg kjøpte det, sier Stenshagen.

Og det ble starten på et eventyr som etterhvert har blitt utvidet til å gjelde andre bilmerker som Volvo og andre byer som Lillestrøm og Kongsvinger.

I mange år har Egil Stenshagen vært en av de mest suksessfulle investorene på Oslo Børs gjennom sitt selskap Stenshagen Invest. Nå får han enda flere 100 millioner kroner å forvalte.

Bilia-konsernet, som er notert på børsen i Stockholm, er Nordens største bilforhandlerkjede. Bilia har et hundretalls forhandlervirksomheter i Sverige, Danmark og Norge. Bilia solgte i 2011 nesten 75.000 biler, hvorav rundt 13 000 i Norge. Omsetningen i 2011 beløp seg til 18 milliarder svenske kroner, med et driftsresultat på nesten 500 millioner svenske kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.