NA24.no

Norsk reder kjøpte popkunst

Den norske billedkunstneren Pushwagner opplever stjernestatus, og selger bilder til 250.000 kroner.

- Vi har det til felles at vi alle lever til vi dør, sier billedkunstneren Terje Brofos (67) - mest kjent som Pushwagner - til NA24. Han bryr seg ikke nevneverdig med at bildene selger til flere hundre tusen.

Forrige uke solgt den 67-åringe kunstneren et verk på utstillingen «Norske bilder» til nesten en kvart million kroner til en norsk skipsreder.

NA24 - din næringslivsavis


Det gode selskap
Den snart 70-årige kunstneren er i ferd med å bli lagt merke til på den internasjonale kunstscenen.

Han skal representere Norge ved den 5. biennalen i Berlin og den 16. biennalen i Sydney til neste år.

- Dette gir meg en mulighet som jeg setter stor pris på, men det har tatt lang tid, sier han ironisk, og legger til at han har hatt kunsten som sitt livsprosjekt.

Kuratoren ved den tyske biennalen Adam Szymczyk som er direktør ved Kunsthalle Basel og Elena Filipovic fra Los Angeles, som for tiden tar sin doktorgrad i kunsthistorie ved Princeton University, uttaler i en pressemelding:

- Vi har valgt den norske billedkunstneren Pushwagner for å vise billedromanen Soft City, i den hensikt å gi anerkjennelse til et betydningsfullt og viktig kunstverk, inntil nå ukjent for et større publikum, og på den måten gi hyllest til et viktig arbeid som ikke tidligere har mottatt fullgod anerkjennelse.

For å overleve
Pushwagner begynte å male to år etter drønnene fra andre verdenskrig var lagt seg.

- Hvorfor begynte du å male?
- Jeg begynte å male for å overleve, sier han.

Han ble utsatt for en alvorlig bilulykke i 1944, og hans liv svevde mellom liv og død. Da fikk han tid til å tegne.

- Min far, som hadde gått på tegneskole, var ingeniør og lærte meg å tegne, sier han og legger til at rekonvalesensperioden tok flere år.

- Jeg måtte sitte og se på alle andre barn som lekte, sier han.

Tegning ble en overlevelsesstrategi, og på slutten av 50-tallet tok han utdannelse ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole. Senere gikk han på Statens Kunstakademi, og studier i New York og Paris.

På dassen
Det var på «dassen» på Kunstnernes hus kunstneren møte den legendariske forfatteren Axel Jensen. Det var i 1968. Parhestene pleiet et godt vennskap helt til forfatteren døde i 2003 etter et lengre sykeleie.

- Vi stod på hver vårt pissoar, og Axel spurte meg hvordan det gikk, sier han.

- Helt jævlig, svarte jeg raskt.

Slik startet vennskapet. Den 28-årige Pushwagner visste hvem Jensen var siden hans kjæreste hadde informert kunstneren om forfatteren.

- Hun mente vi begge var veldig like, sier han, og legger til at damen kalte kunstneren for «doktor fantastisk».

Jensens verker er oversatt til tysk, engelsk, nederlandsk, fransk, italiensk, dansk og finsk. Den 67-årige kunstner i dag i ferd med å erobre verden med sin kunst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere