*Nettavisen* Økonomi.

Norsk selskap blir verdensledende

Foto: (Scanpix)

Veritas i kjempefusjon. Slår seg sammen med tyskere.

20.12.12 13:51

Det Norske Veritas (DNV) undertegnet torsdag en avtale med tyske Germanischer Lloyd (GL) på Høvik utenfor Oslo om å slå sammen de to selskapene.

Det nye konsernet får rundt 17.000 ansatte. Av disse kommer 10.000 fra det norske selskapet og 7.000 fra det tyske som har hovedkontor i Hamburg.

Klasseselskapet for skip og leverandør av rådgivningstjenester innen olje og gass, fornybar energi og elforsyning blir et av verdens tre største sertifiseringsorganer.

En endelig avtale er avhengig av godkjenning fra konkurransemyndighetene.

Hovedkontor i Norge
DNV GL - som blir det nye navnet - får kontorer i mer enn hundre land og en samlet omsetning på om lag 18 milliarder kroner i året.

Stiftelsen DNV vil være største eier i det nye selskapet med 63,5 prosent, mens GLS eier, Mayfair, vil ha 36,5 prosent av aksjene.

Det nye konsernet skal registreres som et norsk aksjeselskap og får hovedkontor på Høvik. DNVs konsernsjef Henrik O. Madsen blir konsernsjef i DNV GL.

- Fusjonen er et svar på utfordringene ved økt globalisering, rask teknologisk utvikling og behovet for en bærekraftig utvikling, sier Madsen.

DNVs styreleder Leif-Arne Langøy sier at de ser på sammenslåingen som et godt strategisk grep.

- De to selskapene bygger på de samme verdiene og har sterke faglige sider som utfyller hverandre. Det ble ført forhandling om et nærmere samarbeid mellom DNV og GL både i 1999/2000 1999/2000 og i 2006, uten at de førte fram. Denne gangen lå forholdene til rette for å lykkes, sier Langøy.

Investerer i forskning
Mayfairs leder Günter Herz understreker at DNV forplikter seg til å støtte det tyske selskapet.

- Som en langsiktig aksjonær ser vi dette partnerskapet som en fortsettelse av vår vellykkede investering i Germanischer Lloyd, sier Herz.

DNV GL vil delta i utviklingen av et mer moderne strømnett for å kunne ta imot fornybar energi som vind og solkraft og vil investere 4 til 5 prosent av sin årlige omsetning i forskning og utvikling.

- En fusjon med GL gir oss tilgang til spennende maritim kompetanse, spesielt innenfor container-segmentet, sier Madsen.

Hovedkontoret for den maritime virksomheten legges til Hamburg. Dermed knyttes de

to sterkeste maritime miljøene i Nord-Europa sammen, noe som også vil styrke det norske maritime miljøet for fremtiden, ifølge DNV.

Olje- og gassvirksomheten får sitt hovedkontor i Oslo, mens selskapet Energy skal ledes

fra Arnhem i Nederland og Business Assurance fra Milano i Italia.

DNV GL Group får et styre som vil bestå av seks representanter fra DNVs Stiftelse, blant dem styrelederen. GLS tyske eiere vil ha tre representanter og nestlederen i styret, mens de ansatte får fem styrerepresentanter.

Fakta om selskapene:

Om Det Norske Veritas (DNV):
* Uavhengig stiftelse etablert i Norge i 1864. Har arbeidet internasjonalt siden 1867 og har etablert rundt 300 kontorer i 100 land.

* Kjerneområdet har vært å inspisere og vurdere den tekniske tilstanden til skip. Tilbyr sertifisering og rådgivning om risikohåndtering innenfor maritim og landbasert industri, olje-, gass- og prosessindustri og offentlig sektor.

* Konsernet består av tre selskaper: DNV Maritime and Oil & Gas, DNV KEMA and DNV Business Assurance.

* Hovedkontoret er på Høvik utenfor Oslo.

* Administrerende direktør: Henrik O. Madsen.

* Styreformann: Leif-Arne Langøy.

* Har mer enn 10.000 ansatte fra mer enn 85 nasjoner.

Om Germanischer Lloyd (GL):
* Selskapet ble stiftet som et skipsklassifikasjonsselskap i 1867 og har i dag 200 kontorer i 80 land. Hovedkontoret er i Hamburg.

* Det tyske selskapet tilbyr skipsklassifikasjon, verifikasjon og rådgivningstjenester til den maritime industrien, olje- og gassindustrien og innenfor fornybar energi.

* Siden 2007 har GL vokst gjennom oppkjøp, enten for å utvide tjenesteporteføljen eller for å øke den globale kapasiteten.

Om Mayfair (GLs eier):
* Mayfair er et familieselskap eid av de tidligere Tchibo-aksjonærene Günter Herz og Daniela

Herz-Schnoeckel.

* Günter Herz var konsernsjef i Tchibo Holding til 2001.

* Siden etableringen har Mayfair kjøpt store aksjeposter i Puma, Vapiano og Germanischer Lloyd. (Kilde: DNV). (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.