NA24.no

Norsk spillbransje ned 19,2 prosent

(Getty Images)
Sist oppdatert:
Omsetning inn til butikk på 540 millioner i 2009 gir en tilbakegang på 19,2 prosent i forhold til rekordåret 2008.

Det opplyser Norsk Spill- og Multimedia leverandørforening (NSM) i en pressemelding.

– Omsetningstallene for perioden 1. januar til 31. desember 2009 viser at tilbakegangen fra tidligere i 2009 har vokst seg enda større. I forhold til samme periode i 2008 har vi en tilbakegang i totalomsetningen for PC- og konsollspill på 19,2%. Omsetningen i kroner er i overkant av 539 millioner mot ca. 668 i forfjor, skriver NSM.

– Ikke kniven på strupen

Statistikkansvarlig Alf Henrik Nordby i NSM innrømmer at nedgangen virker dramatisk.

– Men vi føler ikke kniven på strupen. Den norske spillbransjen har hatt en formidabel vekst, og da er det ikke unaturlig med et nedgangsår, sier Nordby til Spillmagasinet.

Nordby mener mye av årsaken til nedgangen ligger i tre faktorer. Først og fremst er tilbakegangen i kjøp av spill til Playstation 2 kraftig, samtidig som de nye konsollene ikke fyller gapet raskt nok.

– For det andre har er butikkene blitt mye flinkere til ikke å kjøpe inn for mange spill, som dermed blir liggende i et restlager. Den tredje faktoren som spiller inn er at salg av spill til PC i form av fysiske eksemplarer har gått veldig ned. Folk laster ned fra Steam og andre tjenester, forklarer Nordby.

Nordby legger også noe av skylden på piratkopiering. Det er klart at selv om vi ikke sitter på tallmateriale rundt dette så påvirker jo disse trendene salget inn til forhandler i sin helhet, skriver han i en e-post.

Playstation 3 er størst

Nedgangen i omsetning for PC-spill er på hele 28 prosent i forhold til 2008. Markedsandelen er dermed på 16,9 prosent, som gjør PC til det tredje største formatet i Norge.

Spillomsetningen per konsoll viser at Playstation 3 har størst andel i markedet, med 27,1 prosent. Xbox 360 følger etter med 19,9 prosent, Nintendo Wii står for 14,2 prosent mens Playstation 2 synker videre til 6,9 prosent.

– Når det gjelder spillomsetningen per konsoll for håndholdt ser vi at Nintendo DS holder ledelsen i markedet med 13,9 prosent og er den eneste konsollen med reell økning i spillsalget på 7,4 prosent. Playstation Portable (PSP) har en tilbakegang på 20,6 prosent, opplyser NSM.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere