Gå til sidens hovedinnhold

Norsk strøm til himmels i Dubai

Se for deg syv Oslo Plaza-er stablet oppå hverandre. Takket være nordmenn blir det lys i verdens høyeste bygning.

Bygningen blir mer enn 800 meter høy. Det er omtrent like høyt som syv Oslo Plaza-hoteller stablet oppå hverandre. Burj Dubai skal bygges i stål, betong, aluminium og glass, og huse hoteller, butikker, kontorer og luksusleiligheter.

NA24- din næringslivsavis

Det er en av ABBs fabrikker i Skien som skal sørge for fordeling av strøm i kjempebygningen i De forente arabiske emirater. Anlegget skal leveres i løpet av mars.

– Anlegget skal distribuere elektrisk kraft på mellomspenningsnivå. Det kan sammenlignes med de anleggene som står i distribusjonsnettet til norske elverk og beskytter transformatorene som sørger for at strømmen når forbrukeren, sier markedsdirektør Ken Isaksen i ABB i Skien til Newswire.

Anleggene sender kraft til alle funksjoner i bygget, som for eksempel lys og heiser. Det leverer også strøm til ventilasjon, varme og aircondition.

– Det er viktig at inneklimaet er under kontroll i et land hvor luftfuktigheten i juli måned er på 90 prosent og temperaturen strekker seg mot 50 grader, sier Isaksen.

Flere kontrakter
Kontrakten i ørkenlandet er verdt omkring åtte millioner kroner for ABB i Skien.

– Men det er først og fremst prestisjen som er viktig. At vi leverer anlegg til et spektakulært bygg som Burj Dubai er et kvalitetsstempel. Så vidt vi vet, er vi den eneste norske leverandøren som har sluppet gjennom nåløyet, sier Isaksen.

ABB internasjonalt har de siste årene fått mange ordrer på levering av elektro- og automasjonsløsninger til en rekke industrier i området. Nå håper ABB i Skien at leveransene til Burj Dubaj vil gjøre det enklere også for dem å få nye kunder i regionen.

– Det som i første omgang er spennende, er at vi nå er i en god posisjon til å sikre oss betydelig større kontrakter når det i neste omgang skal bygges en hel by omkring skyskraperen, sier Isaksen.

Tidkrevende godkjenning
Det er til sammen åtte forskjellige elektrokontraktører for kjempebygget, som alle skal godkjenne samtlige elektroleveranser. Noen av firmaene er amerikanske, og foretrekker amerikansk utstyr.

– Det har gjort terskelen for å komme med for leverandører som ikke er fra USA enda høyere. Det har vært en stor og tidkrevende jobb å få alle godkjenningene på plass, sier Isaksen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?