NA24.no

Norsk suksess med utskjelte produkter

Gjør butikk i det internasjonale markedet.

Norske Eksportfinans gjør det stort i det internasjonale kapitalmarkedet for strukturerte produkter.

NA24 – din næringslivsavis

Med sin sterke AA+ rating gjør de innlån ved å utstede strukturerte produkter i USA eller Japan. Et av produktene de har vært store deltakere i den siste tiden er reverse convertible, eller omvendt konvertibel obligasjon.

NA24s kommentator Are Slettan skrev om dette produktet i onsdagens blogg, der han advarer privatpersoner mot å kjøpe disse – dersom en hyggelig bankansatt skulle ringe.

Eksportfinans står som utsteder, det vil si at de låner penger til en gitt rente, mens de som kjøper produktene får utviklingen i et underliggende finansielt instrument i retur. Men denne underliggende risikoen har Eksportfinans solgt til banken som tilrettelegger instrumentet.

Har holdt på med dette i mange år
Eksportfinans er Norges største internasjonale låntaker, og den tredje største låntakeren i Europa innenfor offentlige obligasjonsutstedelser.

– Vi har holdt på i dette markedet i ganske mange år der vi har utstedt såkalte strukturerte produkter, sier Jens O. Feiring, juridisk direktør i Eksportfinans, til NA24.

Han forteller at det er stort sett de japanske og amerikanske markedene som Eksportfinans er aktive i. Og Eksportfinans har vært i markedet lenge.

– Jeg har ikke eksakt antall år, men i alle fall fem pluss, sier Feiring til NA24.

Minimal risiko
Feiring sier til NA24 at de bærer minimalt med risiko på utstedelsene.

– For oss er risikoen minimal gjennom swap-avtalene vi har gjort med tilrettelegger. Vi har også interne regler og et system som gjør at vi bare tar de høyest ratede motpartene, sier Feiring til NA24.

Feiring har ikke oversikten over hvor mye banken har lånt inn via strukturerte produkter, men det skal være betydelige deler av samlet innlån som er hentet fra slike produkter.

Årsaken til at de gjør det er for å holde innlånskostnaden nede.

– Generelt sett er det slik at innlånene vi gjør via slike strukturerte produkter ikke er et uvesentlig element for å få vår totale fundingkostnad ned, sier Feiring til NA24.

Feiring understreker også at disse produktene ikke selges til investorer i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere