NA24.no

Norsk teknologi kunne forhindret oljekatastrofen

Foto: NASA (NASA)
Sist oppdatert:
Deepwater Horizon kritiseres for dårlig nødløsning. En løsning som også er tillat på norsk sokkel.

Oljeutslippet etter ekplosjonen på Deepwater Horizon i forrige uke kan nå bli større en Exxon Valdez ulykken. Den ulykken i 1989 førte til at 250.000 fat olje (tilsvarer 40 millioner liter) ble sluppet ut utenfor Alaska.

Det er et av historiens verste oljeutslipp. Denne gangen er potensialet langt større fordi oljehullet som nå spruter ut olje inneholder langt mer olje enn det Exxon Valdez gjorde.

Så langt har myndighetene ikke klart å stoppe utblåsningen, og fredag nådde oljesølet kysten.

Les saken: Oljen har truffet kysten

Oljeflaket fortsetter å drive mot kysten av Louisiana der to av USAs store naturreservater - Delta og Breton national wildlife refuge - ligger.

Dermed vil også dyrelivet blir hardt rammet.

Les saken: Disse dyrene blir rammet

Se kart nederst i saken.

- Jeg er redd. Dette er veldig, veldig stort og innsatsen som må til for å gjøre noe med dette, spesielt om det fortsetter, er bare utenkelig, sier David Kennedy i amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration til Associated Press.

Ettergår nødsystemet

Og fredag kveld ble det også erklært unntakstilstand i Florida.

Senatorene Henry Waxman og Bart Stupak har sendt brev til British Petroleum og krever nå svar på hva slags nødløsning riggen hadde i tilfelle en blowout.

Tidligere denne uken skrev Wall Street Journal at riggen ikke hadde et system til å fjernstyre ventilen på havbunnen som skal hindre blowout.

1500 meter under havoverflaten ligger nå en 500 tonn tung ventil - eller «Blowout preventor» forkortet «BOP».

I en nødsituasjon skal denne ventilen kunne stenges av for å unngå at oljen skal slippe ut av borehullet.

Etter ulykken ble det forsøkt å stenge av denne BOPen med en fjernstyrt undervannsbåt som skulle stenge av BOP`en manuelt på havbunnen.

Les: Her ligger redningen

Dette har så langt vært mislykket.

Tillat i Norge
Petroleumstilsynet sier til Nettavisen at de fleste BOP`er på norsk sokkel er utstyrt med en fjernstyring, en såkalt akustisk kontroll som gjør at BOP`en kan stenges med en fjernkontroll.

Dette er likevel ikke påkrevd, og norske selskaper kan bruke system med undervannsubåt som Deepwater Horizon.

- I Norge har vi funksjonelle regelverk. Vi setter presise krav til hvilke sikkerhetskrav som skal oppnås, men aktørene står releativt fritt til å velge på hvilken måte dette skal skje, sier informasjonssjef Inger Anda ved Petroleumstilsynet til Nettavisen.

Du kan lese regelverket for brønnkontrollustyr her.

I tillegg til regelverket har Norge en veiledning som i detalj spesifiserer hva som kreves: «Med alternativt system for aktivering som nevnt i fjerde ledd, menes et system som er akustisk operert, ROV-operert eller på annen måte fjernoperert.» står det i veiledningen til regelverket som du kan lese her.

Årsak ukjent
Hva som er den konkrete årsaken til oljeutslippet i Mexicogolfen er ennå for tidlig å si.

Anda sier at Petroleumstilsynet så langt ikke ønsker å komme med betenkninger om hvorvidt en slik hendelse kunne skje i Norge eller ikke.

- Vi kjenner for lite til åsaken, men vi er svært interessert i å få kunnskap om hva som har skjedd, for å kunne bruke den til mulige endringer i Norge vis det viser seg å være hensiktsmessig og relevant. Men dette har vi ikke svar på ennå, sier hun.

Norsk produsent
De fleste slike sikringsventiler på norsk sokkel er altså akustisk operert. Det vil si at de kan slås av med en type fjernkontroll fra et annet sted enn oljeriggen. For eksempel fra en båt, redningsflåte eller helikopter. Det er denne typen kontroller som Wall Street Journal påpeker at Deepwater Horizon ikke hadde.

En av verdens store produsenter av denne typen systemer er norske Kongsberg Maritime AS. Systemene fra Kongsberg Maritime fungerer i dag ned til 4000 meters dyp, og selges til selskapene som lager BOP`ene.

Selskapet avslo fredag å gi noen som helst kommentar i forbindelse med denne artikkelen. Du kan lese mer om hvordan dette fjernstyringssystemet fungerer her (ekstern lenke pdf).


View Oljeutslipp i Mexicogulfen in a larger map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere