Gå til sidens hovedinnhold

Norsk Tipping først i verden med gamblinggrense: - Hvor mye har du råd til å tape?

Norsk Tipping først i verden med gamblinggrense.

Den nyinnførte «totalgrensen» innebærer at alle spillere må definere en øvre grense for hvor mye de har råd til, eller er villige til, å tape per måned, men maksimalt 20.000 kroner.

– Den mest forebyggende effekten ligger i at de må sette sin grense før de får spille, i et edruelig øyeblikk, før de blir varme i trøya og kanskje lar seg rive med til å bruke for mye, sier Bjørn Helge Hoffmann, fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, til NTB.

Les: Er dette Norges heldigste familie?

Han understreker at deres erfaring er at langt de fleste av Norsk Tippings om lag 2 millioner registrerte spillere, setter moderate grenser for seg selv, men tallene viser at omkring 20.000 taper så mye at de er å betrakte som risikospillere.

(saken fortsetter under)

Reaksjoner

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis mener tiltaket er en god start:

– Det viktigste er bevisstgjøringen, at spillere gjør seg tanker om hvor mye penger de har råd til å tape. Målet er at spill skal være til underholdning og glede og ikke at det skal skape problemer, sier hun.

Les: Tok Viking Lotto-potten alene

Som først ute i verden har Norsk Tipping fått reaksjoner fra statlige spillselskaper i utlandet:

– Det som er unikt i Norge, er at vi har kontroll med hvor mye folk spiller, hva de taper og derfor har mulighet til å innføre en slik grense, sier Hoffmann.

Les: Slik reagerte Lotto-millionærene

Han understreker at de har hatt tett dialog med Datatilsynet for å sikre at bruken av opplysninger om kundenes spillvaner er i henhold til personvernloven:

– Vi har konsesjon for å ha data som skal forebygge problemer for kundene. Det er stor forskjell på det og på å samle data for å selge en kunde flere produkter.

Les: Maria Høili reklamerer ulovlig for utenlandsk spillselskap

– Vi selger et produkt de fleste koser seg med, men som noen kan utvikle avhengighet til og få problemer med. Vi har oversikt over hvem som er i risikosonen, og da må vi gjøre noe, kunnskap forplikter, sier Hoffmann.

Ikke miste noen

Totalgrensen på 20.000 kroner er fastsatt av Kulturdepartementet, i dialog med Norsk Tipping og Lotteritilsynet:

Les: Barn spiller bort tusenvis på nettgambling

– Noen mener kanskje beløpet burde vært lavere. Særlig de som jobber med spillavhengige, det har vi full forståelse for. Grensen må legges høyt nok til å ha ønsket effekt, men ikke så høyt at kunder går til konkurrenter eller prøver å omgå reglene, sier Hoffmann.

Les: Slik lever storvinnerne: Kjøper fotballspillere og eiendom

Når de har samlet data og erfaringer nok til å se om tiltaket har ønsket effekt, vil Norsk Tipping vurdere om beløpet som er satt, er riktig.

Norsk Tipping regner med å miste 100 – 110 millioner kroner i netto spilleinntekter på grunn av at maksgrensen vil slå inn for rundt 3.000 risikospillere.

Les: En halv millard kroner, hvor mye er det egentlig?

– Målet vårt er ikke å tjene mest mulig penger, men å forvalte en vare på best mulig måte. Overskuddet vårt skal gå til gode formål, men vi vil ikke at pengene skal komme fra folk som egentlig ikke har råd til å tape. Midlene vi tjener, skal kunne brukes med god samvittighet, sier Hoffmann.

Kommentarer til denne saken