*Nettavisen* Økonomi.

Norsk Tipping kan miste monopolet

Ny rapport åpner for utenlandske spillselskaper.

I Sundvollenerklæringen tok Solberg-regjeringen til orde for å utrede en ordning hvor utenlandske spillselskaper kan få lisens i Norge. Dette kan i realiteten bety slutten på spillmonopolet til Norsk Tipping.

Nå er rapporten som kan avgjøre spillmonopolets fremtid er klar.

Her konkluderer Lotteritilsynet med at det å slippe til utenlandske aktører kan være et godt tiltak mot problemspilling, skriver Dagens Næringsliv.

Dersom man hadde klart å stenge utenlandske aktører ute, mener de at dagens monopolsituasjon hadde vært den beste løsningen. Men dette er man ikke i nærheten av å klare.

De tror derimot ikke at det å åpne opp for utenlandske spillselskaper vil påvirke den økonomiske kriminaliteten.

Dette er hovedkonklusjonene

Om sosiale konsekvenser:

Dersom myndighetene ikke lykkes med å stenge uregulerte operatører ute, vil en lisensmodell gi myndighetene kontroll med pengespilltilbudet til et betydelig flertall av spillerne - mot cirka halvparten i dag.

Forutsatt at det lisensierte markedet inneholder gjennomgripende ansvarlighetstiltak på tvers av operatører som ansvarliggjør både spillselskap og spillere, kan et lisenssystem gi færre negative konsekvenser enn enerettsmodellen.

Og om økonomisk kriminalitet:

Et lisensiert pengespillmarked i Norge vil ha minimal effekt på omfanget av økonomisk kriminalitet.

Utfordringene ved at mange lisensierte selskaper opererer fra utlandet, kan løses med et sterkt tilsyn og god regulering tilpasset et nytt marked.

To rapporter

Denne rapporten er den andre av to rapporter bestilt av Kulturdepartementet. Den første rapporten vurderte om lisensordningen ville være samfunnsøkonomisk lønnsom. Den som ble lagt frem onsdag vurderer de sosiale konsekvensene.

Det er det siste punktet, om vurderingen av de sosiale konsekvensene, som er det vesentligste når Kulturdepartementet skal konkludere om hvilket forslag de sender ut på høring, skriver DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag