*Nettavisen* Økonomi.

«Norsk» vann til arabere

Norsk selskap vil tjene penger på vann i Midtøsten. - De kan ikke drikke olje, sier nordmennene.

27.10.06 08:35

- Araberne kan ikke drikke olje. De kan avsalte vannet, men det er dyrt og forurensende. Saltet går rett tilbake til sjøen og gjør vannet enda saltere, sier Stein Søyland, styreleder i World Water Ways, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

World Water Ways' idé er å kjøpe vann i Iran og transportere det i tankskip over Persiabukta til Kuwait.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kart: TV 2 Nettavisen)

- Vår idé er å kjøpe vann, frakte det og selge det - og forhåpentligvis tjene penger på det. Vi har holdt på i seks år og er i sluttspurten på det første prosjektet, sier Søyland.

- Handelsvare
Riktignok har ikke selskapet tjent noen penger ennå, men Søyland håper situasjonen snur til neste år.

Ifølge firmaet brukes det 30 liter olje til å avsalte én kubikk vann, samtidig som 40 kilo salt frigjøres og går rett tilbake til sjøen som blir enda saltere. I Kuwait er det, fortsatt ifølge firmaet, ti millioner kubikk som avsaltes hver dag - 365 dager i året. I Iran, på den andre siden av bukten, er det ferskvann i overflod.

- Vi har sett at det som er mangler et sted og i overflod et annet sted går gir godt grunnlag for business. Vi tror vann blir handelsvare på linje med olje, hvete og metaller i løpet av kort tid, sier Søyland.

Ingen penger ennå
Søyland er ikke alene om å tro dette. Den sveitsiske aksjeanalytikeren Markus Mächler, som NA24 snakket med i forrige uke, tror vann blir like verdifullt som energi. Men det er en rekke praktiske problemer knyttet til kjøp og salg av vann. Så langt har heller ikke businessen for World Water Ways gitt den helt store avkastningen.

Ifølge Bizweb hadde selskapet null i inntekt ifjor, men 3,5 millioner i utgifter.

Økonomisk Rapport har skrevet flere kritiske artikler om firmaet. Bladet ble kritisert av Pressens Faglige Utvalg for å ikke ha vist overfor leserne at vanneier Viggo Amundsen påpekte en rekke faktafeil i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.