NA24.no

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Norsk verdensrekord

Sist oppdatert:
Norske aksjer har satt rekord i positive anbefalinger.

Les NA24 på mobil

Siden bunnoteringen på 98,57 poeng 25. februar 2003 har hovedindeksen på Oslo Børs steget nesten 324 prosent til 417,47 poeng. Avkastningen har for de fleste vært formidabel.

Dette smitter også over på analytikerne som forsøker å spå i fremtiden. I dag har norske og irske aksjer verdensrekord i positive anbefalinger.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeaksjene trekker opp
Og det er ikke uventet de optimistiske forventningene til oljeaksjene som trekker snittet opp.

- Den høye norske snittanbefalingen må ses i sammenheng med at energiaksjer generelt oppnår gode anbefalinger internasjonalt blant aksjeanalytikerne. Norge er det landet i MSCI-indeksen med høyest andel energiselskaper, forklarer porteføljeforvalter Trym Riksen i Storebrand.

Men han advarer mot at optimismen kan slå negativt ut når stemningen snur.

- En høy optimisme er generelt negativt når stemningen en dag snur. Vi vet på bakgrunn av fondsstatistikk fra USA at investorene sjelden eller aldri har vært tyngre investert i energiaksjer. Dette støtter opp om observasjonen om at optimismen i energisektoren er utbredt, ikke bare blant analytikerne, men også blant investorene, sier Riksen.

Han forklarer imidlertid at så lenge veksten i verdensøkonomien fortsetter som før, vil ikke den opphetede optimismen være fullt så skadelig på kort sikt.

- Når de positive fundamentale driverne som global vekst og relativt høy oljepris endelig snur, kan den utbredte optimismen bli et problem. Så lenge veksten i verdensøkonomien er så høy som nå, er det ikke gitt at det høye sentimentet vil utgjøre noen trussel på kort sikt, sier han.

Klikk her for å følge Oslo Børs

Best of the best
Storebrand har sett på flere tusen anbefalinger fra analytikere. Anbefalingene er rangert etter gradene buy, outperform, hold, underperform og sell, og Storebrand har så gitt dem poengsummer fra 1 til 5. Fem er buy og en er sell.

Tallenes tale er klar. Norske og irske analytikere kommer med sine 3,93 poeng i snitt på en delt førsteplass over verdens mest positive analytikerkorps.

Våre naboer er imidlertid ikke på langt nær like positive som oss. Finland havner på en 18. plass med 3,50 poeng. Mens Sverige og Danmark havner på henholdsvis 20 og 22 plass med 3,43 og 3,30 poeng.

Nederst på listen finner vi New Zealand som havner på en 23 plass med poengsummen 3,18 poeng.

Landene som er med i verdens mest brukte referanseindeks, MSCI World Index, er utgangspunktet for undersøkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere