*Nettavisen* Økonomi.

Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Waleed Ahmed (21) risikerer 20 år i fengsel. Les den utrolige historien.

14.03.13 11:10

De siste dagene har det blitt omtalt i flere medier at en ung nordmann sitter fengslet i Los Angeles for å ha lurt en pengesterk investor til å betale 1,1 millioner dollar for enerett til Justin Bieber-konserter i Skandinavia.

Nordmannen har sittet varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september. NRK var først ute med å melde at han har sagt seg skyldig i bedragerianklagene, men ikke har ønsket å inngå en avtale med påtalemyndigheten, som vil kunne gi ham strafferabatt.

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Nå avslører Nettavisen NA24 at mannen er 21 år gamle Waleed Ahmed.

Vet du noe om saken? Tips Nettavisen NA24!

Og han er ingen hvem som helst.

Unge gründere
Kun 18 år gammel gikk Waleed Ahmed og hans daværende partner Flemming Bordoy til Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og fortalte om en ide de fikk på en ferietur i Dubai. Lei av dårlig ladetid på iPhonen hadde de kommet på et iPhone-etui med solcelleteknologi som ladet telefonen.

Innovasjon Norge tente så på ideen at ga Waleed et etablererstipend på 150.000 kroner, slik at han kunne starte selskapet Grønt Norge.

(Saken fortsetter under bildet.)

Waleed selv hevdet overfor Østlandets Blad i april 2010 at han hadde fått 640.000 fra Innovasjon Norge, at de selv satset 300.000 kroner og at Aurora Group hadde bestilt 150.000 eksemplarer for salg i Norden. En kontrakt verdt 30 millioner kroner.

Waleed fikk etter dette stor medieoppmerksomhet i Norge.

Den omfattende omtalen av de unge gründerne med potensielt stor suksess ga Waleed tilgang til mange av toppene i norsk næringsliv.

(Saken fortsetter under bildet.)

Giske på kroken
Først ut var næringsminister Trond Giske, som i mai 2010 hyllet guttene i VG.

- Jeg kjenner behovet for noe sånt selv. Dette løser problemet med tomt batteri på mobiltelefonen, og det er miljøvennlig, sa Trond Giske.

Nærings- og handelsdepartementet la så ut en video av møtet Trond Giske hadde med gründerne på sine nettsider.

Den videoen kan du se her:

HTML EMBED

Full fres
Og det var nå snøballen virkelig begynte å rulle.

Etter møtet med Giske tok Waleed kontakt med selskapet Acever i Kina om utvikling og produksjon av solcelleetuiet.

Så i august stakk duoen av med førsteplassen i en innovasjonskonkurranse med fokus på energisparing og miljø i forbindelse med Øyafestivalen.

- Det var en ren pris der premien var en subsidiert miljøreise til Svalbard for to personer, sier Frode Geitvik, direktør for samfunnskontakt, sponsorvirksomhet og samfunnskontakt, hos Hafslund til Nettavisen NA24.

Hafslund samarbeidet med Øyafestivalen og var med på å dele ut prisen.

- Vi har ikke hatt noe med dem å gjøre, verken før eller siden, sier Geitvik.

(Saken fortsetter under bildet.)

Samme måned sa Waleed, som da var 19 år, til Østlandets Blad at han hadde fått kontakt med sjeiker fra Kuwait Oil Company. Fordi sjeikene hadde lest artikler om dem ville de åpne et titalls butikker i hele Midtøsten hvor de skulle selge produktene til Grønt Norge. Waleed hevdet også at sjeikene allerede hadde gitt dem én million kroner og at han skulle ned for å signere kontrakter. I tillegg skulle det komme 200.000 eksemplarer fra fabrikken i Kina måneden etter og Telenor skulle få 20.000 eksemplarer til sine butikker.

Så hevdet Waleed at han hadde inngått en omfattende avtale i Kuwait med selskapet FFC, selv om produktet ikke var ferdig laget i Kina. FCC benektet avtalen.

På denne tiden bodde Waleed i London og studerte på Hult International Business School. Universitetet gikk sågar så langt at den sendte ut en egen skrytemelding av Waleed og hans suksess.

I starten av desember ga Waleed et eksemplar av etuiet til Trond Giske, som igjen svarte med å rose produktet og gründeren.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor ble oppsøkt av Waleed, og et par måneder senere ble han med Telenor og Baksaas på en fire dagers tur til Barcelona og Mobile World Congress. På konferansen introduserte Baksaas Waleed Ahmed til blant annet AT&T og CNNs Ted Turner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Til Skaugum
Så i juni inviterte kronprinsparet Waleed Ahmed og partneren til middag på Skaugum sammen med styret i United Nations Foundation. Der holdt Waleed Ahmed og medgründer Flemming Bordoy et ti minutter langt foredrag om hvordan de jobbet.

Til stede var, foruten kronprinsparet, dronning Rania av Jordan, Gro Harlem Brundtland, Kofi Annan, professor Muhammad Yunus og Ted Turner, CNN-gründer og styreleder i UNF, for å nevne noen.

- Vi håper å skape nettverk og kontakter med de store, for eksempel Dronning Rania som er opptatt av ungt entreprenørskap, og håper å få frem at det går an å lykkes som ung gründer i Norge, sa Waleed Ahmed til Aftenposten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Måneden etter sa Waleed at AT&T hadde bestilt 250.000 etuier, hadde åpnet butikk i Midtøsten og at de hadde inngått en avtale med Vodafone i England. De hevdet også at de var blitt energiambassadører for UNF. Til Østlandets Blad lettet Waleed også litt på sløret over hvor mye han så langt hadde tjent.

- 20 millioner! sa Waleed.

- Pensjonen er sikret, haha, fortsatte han.

- Skal bli filmstjerne
Men drømmene stoppet ikke der. Waleed sendte følgende melding til journalisten i Østlandets Blad.

«Hvordan går det? Da har jeg endelig blitt ambassadør for United Nation Foundation og skal gjøre en Internship her i USA. Jeg har også blitt invitert inn til First Twitter Town hall i Det hvite hus i morgen hvor President Obama skal diskutere økonomi og arbeidsledighet, så gleder meg til dette!»

Østlandets Blad skriver så i august at Waleed var i ferd med å signere en stor filmkontrakt

- På bakgrunn av det vi har gjort i Norge, ble jeg kontaktet av Bollywood-produsenten Rahul Rawail. Det er bestemt at det skal lages film, og vi skal signere kontrakten i London 12. september. Det blir en lignende type film som «The Social Network», og har et budsjett på over 15 millioner dollar, sa Ahmed.

Samme måned sier Waleed at han også er blitt tildelt en prestisjetung pakistansk medalje kalt «Pride Performance Award 2011», ifølge Varden.

Så ble Waleed Ahmed på nytt invitert av kronprins Haakon Magnus.

Denne gangen i regi av stiftelsen Global Dignity, hvor Waleed snakket om verdighet, skape samtale og engasjere ungdom i betydningen av verdighet.

(Saken fortsetter under bildet.)

EKG-hansker
Etter dette kom Waleed i kontakt med en person som bor i Atlanta, USA, og som hadde fått med seg den enorme oppmerksomheten Waleed hadde fått.

- Jeg møtte han første gang for vel tre år siden. Waleed fikk jo masse PR i forbindelse med den iPhone-laderen. Jeg kontaktet dem angående det amerikanske markedet, og da hadde han booket en tur til USA på den samme tiden. Så han og Flemming, partneren i Grønt Norge, kom hit og fortalte mange historier. I tillegg til at det ble klart at de allerede hadde et utrolig kontaktnett i USA, sier en kilde til Nettavisen NA24.

Han sier at Waleed koblet dem opp til topptunge ledere. Folk han tidligere hadde møtt.

- Jeg har en kompis som forsøkte å få til en avtale med Waleed knyttet til den solcelleladeren og AT&T. Waleed hadde allerede vært med Telenor ned til Barcelona og møtt toppsjefen i AT&T der, og han hadde da fått navnet til sjefen for innkjøp som holder til her i Atlanta. Waleed hadde også ekstremt god kontakt med Andrew Young, sier kilden.

Andrew Young er en av USAs mest kjente politikere. Han er tidligere borgerrettsaktivist, borgermester i Atlanta og var FN-ambassadør under president Jimmy Carter.

- Denne kontakten hadde han fått gjennom kronprisen i Norge sitt FN-engasjement, sier kilden.

Avtalen med AT&T ble det imidlertid ikke noe av, men han hadde også kontakter med noen som hadde distribusjonsrettighetene til en elektrokardiogram-hanske (EKG-hanske) i 17 land.

- For to år siden så var den teknologien helt utrolig. Nå kommer det mer og mer av dette, og alt er via smarttelefoner selvfølgelig nå. Men da var det en helt utrolig greie, og det var der Waleed kom inn med et kontaktnett i Midtøsten, sier kilden.

I norske medier forteller Waleed så at avtalen med EKG-hansken kan bli verdt 750 millioner kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Norsk Zuckerberg
Suksessen har tilsynelatende ingen ende, og Waleed sammenlignes nå med Facebooks grunnlegger av NRK .

- De tenker unorsk stort. De bryr seg ikke om janteloven i det hele tatt. Det er en Mark Zuckerberg-type holdning, sa Bård Stranheim, direktør for Innovasjon Norge avdeling Telemark.

Han var strålende fornøyd med å ha gitt penger til Waleed i ung alder.

- Vi har ingen under 18 som har fått støtte. Så selv om vi har med mye unge folk å gjøre, er disse to helt i ytterkant av skalaen. De har definitivt funnet en vinneroppskrift, sa Stranheim.

Men så smeller det.

Tatt med buksene nede
Våren 2012 ble hele glansbildet av Waleed Ahmed og Grønt Norge knust i fillebiter.

Da kom nemlig den kinesiske produsenten av iPhone-laderne, Acever, på banen. Salgssjefen for fabrikken kontaktet Nettavisen NA24s journalist, ettersom Grønt Norge ikke hadde betalt regningene sine.

- Først og fremst er dette en trist nyhet, på tross av at jeg ble lurt av ham, sier Victor Scheng, salgssjef ved Acever til Nettavisen NA24.

Waleed skal ifølge Scheng ha gitt instrukser om å endre tiden det tar å lade batteriet med solcellene fra 20 til seks timer.

Et raskt søk i mediearkivet Retriever bekrefter også at Waleed har operert med forskjellige ladetider i sine uttalelser.

- Dette er først og fremst trist, selv om jeg ble såret av ham. Denne saken viser hvor viktig det er å ta vare på sitt eget rykte. Man skal ikke misbruke andres tillit. Du kan lure noen, men du kan ikke lure alle hele tiden. I et kjent kinesisk ordtak heter det: En mann av edel karakter får sin rikdom ved hederlige midler, sier Victor Scheng.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ny mediestorm
Og med det begynte en ny og større snøball å rulle.

Det haglet med presseoppslag om all feilinformasjonen Waleed hadde gitt.

Han hadde flere ganger hevdet at han har hatt store avtaler med flere land. Alt dette viste seg å være en bløff.

- Jepp, det er de. Etter å ha pratet med bedriftene, så vi hvor mange butikker de hadde, og så bare tenkte vi at «så mange bestiller de». Og da sa vi det utad, sa Waleed til Dagens It.

På toppen av det hele hadde gründerne heller ikke funnet opp solcelleetuiene selv.

Waleed Ahmed har også hevdet at det kuwaitiske selskapet FCC skal ha solgt 45.000 enheter av mobilladeren i Kuwait. Det stemmer ikke. Selskapet avviser dette overfor Nettavisen NA24.

- Vi har avvist ham
Aurora Group, Nordens ledende distributør av tilbehør til forbrukerelektronikk, skulle ha bestilt 150.000 eksemplarer for salg i Norden. Ahmed anslo at den totale verdien av avtalen var opp mot 30 millioner kroner.

Sannheten er en helt annen. Selskapet inngikk aldri noen avtale med Grønt Norge og Ahmed.

- Vi har blankt avvist ham hele veien. Vi inngikk ingen intensjonsavtale med han, sier Pål Johannessen, administrerende direktør i Aurora Group, til Nettavisen NA24.

- Så lenge han hadde råd til å kjøre Porsche, så dreit han i alt. Det er det beste sitatet jeg har hørt fra en påtatt seriøs forretningsmann noensinne, fortsetter Johannessen og ler.

Blåste opp Telenor-avtale
Waleed hadde også presentert Telenor som en stor kunde.

- 15. september starter Telenor salg av produktet, og da har bedriften delt ut rundt 20.000 eksemplarer til butikkene, uttalte Ahmed til Østlandets Blad i august 2010.

(Saken fortsetter under bildet.)

Disse tallene avviser Telenor. Selskapet tok kun inn 100 ladere.

- Jeg har ikke hørt noe, ikke sett noe mer. Vi har heller ikke prøvd å følge opp noe mer. Vi tok inn laderen som en test for å se hvordan markedet reagerte. Vi har sikkert solgt 70–80 stykker, sier Carsten A. Sæther, ansvarlig for innkjøp og nye forretningsmuligheter i Telenors distribusjonsavdeling til Nettavisen NA24.

- Altfor optimistisk
En annen person Waleed møtte var Idar Vollvik, som selv har stor fartstid innenfor mobilbransjen.

Han sier at Waleeds tall ikke gikk opp.

- Jeg hadde ett møte med Waleed Ahmed. Han virket som en energisk fyr, men var altfor optimistisk på tallene sine, sier Vollvik til Nettavisen NA24.

(Saken fortsetter under bildet.)

Waleed var selv opptatt av å ta bilder av personene han møtte. Bilder han ofte la ut på sosiale medier.

- Han var frekk nok til å ha med fotograf i møtet, derfor bildet. Alt han sa var jo bare tull, har det vist seg i ettertid, sier Vollvik.

- Ikke Obama
Når det gjelder møtet med både Michelle og Barack Obama har Waleed tidligere opplyst dette også i en samtale med Nettavisen NA24s journalist

Den amerikanske ambassaden i Oslo opplyser at den ikke har kjennskap til noe møte mellom Obama og Grønt Norge.

- Det foreligger ingen sånne planer så vidt vi vet. Det har heller ikke vært noen sånne planer. Det ville vært naturlig at vi var orientert om det, sier Marit Andersen, informasjonsrådgiver ved den amerikanske ambassaden i Oslo til Nettavisen NA24.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Ikke filmstjerne
Waleed Ahmed har i flere samtaler med Nettavisen NA24s journalist hevdet at det skulle lages Bollywoodfilm om ham og suksessen med Grønt Norge. Han har ved flere anledninger sammenlignet det med «Facebook»-filmen.

Det ble aldri noen film.

- Han skylder meg litt penger, men det er så små beløp at det bryr jeg meg ikke om, sier den indiske filmregissøren Rahul Rawail til Nettavisen NA24.

Den profilerte regissøren sier at han ikke stolte på den unge gutten.

- Kan levere tilbake prisen om han vil
Når det gjelder prisen «Pride of Performance Awards» var det ikke den pakistanske varianten, men en norsk pris som til forveksling har likt navn og som ble tildelt av 14. AugustKomiteen og overrekt av Oslos ordfører Fabian Stang.

- Når vi ga han den prisen så var ikke vi kjent med alt dette som har kommet i etterkant. Da var han en anerkjent person og en gründer med media, kongefamilien og statsråder rundt seg, sier Aamir Javed Sheikh, juryleder av 14. AugustKomiteen og Høyre-politiker til Nettavisen NA24.

Han sier at de ikke har hatt kontakt siden og at de ikke vil trekke tilbake prisen.

- Vi har drøftet saken i komiteen tidligere og synes det var beklagelig, men kommer ikke til å trekke den. Om han selv har dårlig samvittighet og vil ønske å levere den tilbake så tar vi gjerne imot den. Men han må føle det selv, sier Sheikh.

Saksøkt for EKG-hansker
Waleed påstod også at han hadde fått til en kjempeavtale i Midtøsten knyttet til EKG-hanskene.

Det som imidlertid skjedde var at Walid solgte rettighetene til hanskene uten at hans amerikanske partner visst om dette, og inngikk en avtale der han var en så fordyrende mellommann at hele avtalen gikk i vasken.

- Han trodde at han skulle bli Mark Zuckerberg på dette her, sier en kilde til Nettavisen NA24.

Ettersom Waleed sa at han hadde inngått avtaler i Midtøsten ble det bestilt opp hansker med arabiske instruksjoner. Partneren i USA kjøpte inn disse, men krevde samtidig at Waleed stilte som personlig garantist. Waleed gjorde dette, men betalte ikke ut pengene han hadde garantert da det ble klart at avtalen i Midtøsten havarerte. Partneren i USA tapte flere millioner, fikk nok og gikk til søksmål mot Waleed.

Dette er imidlertid ikke første møte Waleed har hatt med rettsapparatet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Arrest i formuen
I november i fjor ble det i Follo tingrett tatt arrest på 3.462.070 kroner av Waleeds formue. Bakgrunnen var at han hadde kontaktet en sveitsisk investor som betalte 600.000 dollar til Waleed for satsing innenfor programmeringstjenester.

Etter de negative presseoppslagene rundt Waleed fikk investoren kalde føtter og han fryktet for sin investering. Retten sa seg enig og slo fast at han har rett til vel 3,5 millioner kroner av Waleeds formue.

(Saken fortsetter under bildet.)

Til sommeren må Waleed også møte i Follo tingrett tiltalt for forsikringsbedrageri med strafferamme på inntil syv år.

- Jeg har bare hørt at han befinner seg i USA og at han sitter fengslet. Akkurat nå er det lite som tyder på at denne saken skal opp til sommeren, sier advokat Harald Jahren i advokatfirmaet Hellerøy & Co til Nettavisen NA24.

Advokaten forteller at han ikke har hatt kontakt med verken klienten eller familien.

- Jeg tror ikke jeg gjør noe mer i denne saken. Jeg tipper at den blir liggende, sier Harald Jahren.

Les mer: Fengslet Bieber-svindler tiltalt i Norge

Partneren mistet kontakten
Waleeds tidligere partner sier at han selv har blitt lurt og at han har mistet kontakten med Waleed.

- Det siste jeg hørte var at han var i LA, sier Flemming til Nettavisen NA24.

- Sist jeg snakket med han var i sommer. Jeg har ingen anelse om hva han gjør der, sier Flemming.

Taus Giske
Næringsminister Trond Giske hyllet Waleed ved flere anledninger.

- Giske har tett program, og har dessverre ikke anledning til å kommentere saken, sier Martine Røiseland, seniorrådgiver ved Næringsdepartementet til Nettavisen NA24.

Gjennom Haakon Magnus fikk Walid en rekke kontakter han siden har brukt.

- Føler Kronprinsen seg lurt av Waleed Ahmed? Vil Kronprinsen endre på rutinene med hvem han inviterer til å delta på arrangementer i hans regi?

- Kronprinsparet bruker sin posisjon til å løfte fram ungdommens stemmer. De siste elleve årene har de har invitert inn hundrevis av ungdommer i ulike sammenhenger. Kronprinsparet en urokkelig tro på ungdommens bidrag til samfunnet og vil fortsette å invitere dem inn, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Nettavisen NA24.

Fengslet i Los Angeles
Nå sitter altså Waleed Ahmed fengslet i Los Angeles for å ha forledet en amerikansk investor til å betale 1,1 millioner dollar for rettigheter til Justin Bieber-konserter. Rettigheter som Waleed ikke har hatt.

Amerikaneren skal ha utbetalt summen da han fikk se anslag på at han kunne tjene ni millioner dollar på avtalen.

Les også: - Jeg er misbrukt i Bieber-svindelen

(Saken fortsetter under bildet.)

Han har innrømmet forholdene og det er ventet at straffutmålingen kommer til sommeren. Strafferammen er 20 år.

Han har mottatt bistand fra det norske konsulatet i Los Angeles.

- Det har vært jevn kontakt mellom oss. Vi forsøker å svare på spørsmål og gi bistand, sier konsul Michael Soroy til Nettavisen NA24.

Soroy forteller at man i USA har krav på en offentlig oppnevnt forsvarer dersom strafferammen er over seks måneder. Han understreker overfor Nettavisen NA24 at han ikke ønsker å bekrefte mannens identitet, men opplyser om at familien ikke vil ha oppmerksomhet rundt saken.

Vet du noe om saken? Tips Nettavisen NA24!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag