NA24.no

Norske advokater skremmes av internasjonal dom

- Her går grensen, ellers undergraves mulighetene for et reelt forsvar av mulig uskyldige mennesker, sier advokat Per Danielsen.

Flere profilerte norske advokater er svært kritisk til at Den europeiske menneskerettsdomstolen har akseptert at tyrkiske myndigheter gjorde opptak av møter mellom advokater og deres klient.

Saken dreier seg om avlytting hvor det var mistanke om terror. Flere tyrkiske og kurdiske advokater ble straffeforfulgt etter antiterrorlovgivningen som følge av avlyttingen.

Advokatene hadde bistått Abdullah Ocalan, leder av den militante grupperingen Union of Communities in Kurdistan.

Feil utvikling

- Menneskerettighetsdomstolens avgjørelse skremmer meg. Retten til uforstyrret samtale mellom advokat og klient, bør gjelde absolutt, sier advokat Per Danielsen til Nettavisen.

Advokaten mener taushetspliktreglene blir illusoriske når avlytting tillates.

- Denne saken gjelder avlytting av advokatsamtaler med terroristklienter tilknyttet terrorgruppen PKK. Dermed blir behovet for absolutte regler enda sterkere, for å hindre misbruk fra statens side, sier han.

- Her bruker tyrkiske myndigheter anklage mot advokatene om at de selv mistenkes for å være i ledtog med terroristene som unnskyldning for avlyttingen. Slik bortforklaring kan ikke godtas – da åpnes en dør som må være lukket. Selv terrorister må ha minimumsrettigheter, fortsetter han.

Per Danielsen mener myndighetene bør kunne klare seg uten å måtte avlytte samtaler mellom advokat og klient for å knekke en terrorsak.

- Her går grensen, ellers undergraves mulighetene for et reelt forsvar av mulig uskyldige mennesker, sier han.

Opplever press i Norge

Danielsen forteller at det også i Norge har vært press på advokaters taushetsplikt.

- Skattemyndighetene har forsøkt å skaffe seg tilgang til taushetsbelagte opplysninger advokatene kan ha. Høyesterett har hver gang nektet tilgang, hvilket sunt er. Vi har ikke tyrkiske tilstander, og hendelsene i Tyrkia viser hvor viktig det ikke er å gi lillefingeren til ivrige myndighetspersoner. Da kan snart hele hånden bli borte, tatt av statlige maktmisbrukere, sier advokaten.

Kan legitimere endring av norsk lov

Danielsen får støtte av advokat Olav Sylte i Advokatfirmaet Sylte.

- Jeg tror dette er en overraskende dom for alle europeiske advokater. Politiets sikkerhetstjeneste vil kunne få hjemmel til lovlig avlytting av klientsamtaler hvor det er mistanke om terror, sier han til Nettavisen.

Sylte har tidligere arbeidet blant annet i politiet og domstolen. Han mener menneskerettsdomstolen legitimerer at norsk lov endres og muligens påligger det også en plikt for Norge å følge opp dommen med lovendring slik at Politiets sikkerhetstjeneste kan avlytte, ved at Norge har plikter til internasjonalt anti-terrorsamarbeid.

- Dette vil nok bli en vanskelig politisk diskusjon fremover vil jeg tro. Jeg, som de fleste advokater, er helt uenig i dette. Dette opplever nok mange som et USA-frempresset inngrep i europeisk advokatliv, fortsetter advokat Sylte.

- Nesten like graverende som norsk politi

Advokat John Christian Elden mener Tyrkias opptreden nesten like graverende som den norsk politi bruker.

- Vi har sett flere eksempler på at norsk politi sikter både klient og advokat for å få tilgang til beslag som de ellers ikke kan få se, forteller han og fortsetter:

- Jeg er glad for at Tyrkias og Europas advokater protesterer og bringer dette inn for storkammeret i menneskerettighetsdomstolen. En avgjørelse her vil kunne få klar betydning også for norsk praksis, fortsetter han.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere