*Nettavisen* Økonomi.

Norske aksjefond slått av børsen i år

2015 har hittil ikke vært spesielt lystig for de fleste forvalterne av aktive norske aksjefond, som sliter med å slå markedet. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Børsgigantene stikker kjepper i hjulene for aktive forvaltere.

13.11.15 16:13

2015 har hittil ikke vært spesielt lystig for de fleste forvalterne av aktive norske aksjefond, som sliter med å slå markedet.

Ved utgangen av oktober var avkastningen i et utvalg på 28 Norge-fond, i Grieg Investors fondsbarometer, i gjennomsnitt 1,02 prosent svakere enn avkastningen i referanseindeksen, indeksen fondet sammenlignes med.

Et flertall, på 71 prosent av fondene, ligger bak utviklingen i markedet, og i oktober var det kun 11 prosent av fondene som hadde en meravkastning.

- Året så langt har ikke vært spesielt sterkt for norske aktive aksjefond, sier senioranalytiker Harald Sundby i Grieg Investor til Nettavisen Stocklink.

Børsgigantene feller fondene
Utfordringen er at de største selskapene på Oslo Børs har levert en høyere avkastning enn markedet, men forvalternes mandat hindrer en større vekt av disse i fondet enn det de vekter i indeksen.

- Det er generelt å anse som mer utfordrende marked når de fire største selskapene i indeks, Statoil, Telenor, DNB og Yara, gjør det bedre enn markedet generelt. For forvalterne som følger Oslo Børs Fondsindeks vil disse selskapene ha opp mot 10 prosent vekt i indeks og forvalterne har en begrensning i sine mandat på at de ikke kan ta over 10 prosent av fondet i et selskap, forklarer Sundby.

Dermed blir det vanskelig å ha en overvekt av de aller største selskapene.

- Som et resultat får du en strukturell undervekt mot disse selskapene. For året så langt har tre (Yara, Telenor og Statoil) av de fire store levert bedre avkastning enn markedet. Vi vet at dette svinger mye gjennom året og juryen er fortsatt ute på om 2015 blir et godt eller svakt år for aktive norske forvaltere, fortsetter senioranalytikeren.

Årets avkastning hadde kommet opp i 19,5 prosent for Yara ved utløpet av oktober, men også Telenor og Statoil hadde en høyere avkastning enn markedet, på henholdsvis 8,1 og 7,8 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste norske aksjefond gjør det dårligere enn indeks i år per oktober, viser Fondsbarometeret fra Grieg Investor.  Foto: Skjermdump/Grieg Investor

- Ingen steder å gjemme seg
I rentemarkedet har året vært preget av økte risikopåslag for norske kredittobligasjoner. Tilbake i september hadde norske rentefond en av sine svakeste måneder på 20 år, forteller analytiker Kristian Ryland i Grieg Investor.

- Det er to hovedfaktorer som bestemmer avkastningen til rentefond. Endringer i renten og endringer i risikopåslaget for obligasjoner med kredittrisiko. Årets utvikling har vært preget av den siste, altså økte risikopåslag for norske kredittobligasjoner. Dette gjelder alle delsegmenter av det norske kredittmarkedet, og det har således ikke vært noe sted å gjemme seg.

Utslagene i september tilskriver analytikeren flere forhold som slo til samtidig.

- I bakhodet er det viktig å ha med seg at det norske obligasjonsmarkedet tenderer til å ikke ta like fort innover seg endrede markedsforhold, slik som globale obligasjoner. Sistnevnte har sett en jevn økning i risikopåslaget for foretaksobligasjoner helt siden i fjor sommer, da oljeprisen startet å falle.

Energisektoren utgjør en vesentlig del av kredittmarkedet internasjonalt, men mye mindre enn Norge, påpeker Ryland. Likevel hadde ikke risikopåslaget for norske foretaksobligasjoner med god kredittkvalitet beveget seg stort.

- Vi hadde med andre ord en del å ta igjen for å være på linje med resten av verden, når vi tross alt er direkte og indirekte eksponert mot det som er vanskeligst om dagen – råvarer. I Norge tok man hele justeringen i ett jafs og det skyldes nok likviditetsforholdene som har vært etter sommeren, samt at man har hatt bortfall av en av de viktigste investorene i markedet, nemlig Kommunalbanken.

- Nå har markedet priset inn mye av antatt risiko og renten man får i et lavrisiko obligasjons- eller pengemarkedsfond er mer konkurransedyktig enn på lenge, mener Ryland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag