NA24.no

Norske banker merker uroen

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Finanskrisen gjør det dyrere å drive bank

Norske banker har gode resultater, men påvirkes av uroen. Det skriver Norges Bank i sin gjennomgang tirsdag. Sentralbanksjef Øystein Olsen skriver videre at det er dyrere å drive bank som følge av gjeldskrisen i Europa.

- Gjennom høsten har bankenes markedsfinansiering blitt dyrere og mindre tilgjengelig. Bankene vil være tjent med selv å ta ansvar for at de har en tilstrekkelig robust likviditetssituasjon til å kunne stå i mot urolige forhold i finansieringsmarkedene. De bør derfor benytte de mulighetene som oppstår til å hente inn mer langsiktig finansiering i markedet, sier sentralbanksjefen.

Ny krav vil påvirke boliglånene
I Norge utgjør høy gjeld i husholdningene og stigende boligpriser en risiko for finansiell stabilitet lengre fram i tid.

Internasjonalt økes kapitalkravene til bankene og det vil bli stilt strengere krav til hvordan bankene finansierer sin virksomhet. Kriterier og egne regler for systemviktige banker er i ferd med å bli etablert. De europeiske tilsynsmyndighetenes midlertidige krav om 9 prosent ren kjernekapitaldekning for de største bankene kan føre til at det blir etablert høyere minstekrav til kapitaldekning i markedene.

- De største norske bankene bør derfor styrke den rene kjernekapitaldekningen. For å sikre en relativt stabil utlånspraksis vil det være ønskelig at dette først og fremst skjer gjennom tilbakeholding av overskudd, sier Øystein Olsen.

Gjelden øker
Ny tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at gjelden øker i Norge. Det er imidlertid selskapene som har tatt opp mer gjeld, mens husholdningenes gjeld er stabil.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 6,8 prosent fram til utgangen av oktober, opp fra 6,7 prosent måneden før. Den økte veksten skrev seg fra ikke-finansielle foretak. Publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 3.811 milliarder kroner ved utgangen av oktober, opp fra 3.795 milliarder kroner måneden før.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2.236 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Tolvmånedersveksten var 7,2 prosent fram til utgangen av oktober, og dette tilsvarer veksten i september. Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld har ikke vært høyere enn 7,2 prosent siden november 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere