NA24.no

Norske banker solide, men verden fortsatt utrygg

- Dersom utviklingen i norsk økonomi skulle bli vesentlig svakere enn antatt, er det viktig å ha solide og lønnsomme banker som er i stand til å yte kreditt til kredittverdige kunder også i dårlige tider, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
- Dersom utviklingen i norsk økonomi skulle bli vesentlig svakere enn antatt, er det viktig å ha solide og lønnsomme banker som er i stand til å yte kreditt til kredittverdige kunder også i dårlige tider, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. (Scanpix.)

Fortsatt høyt tempo i norsk økonomi gir gode resultater for bankene, men Finanstilsynet minner om at usikkerhet i verdensøkonomien fortsatt utgjør en risiko.

Høy oljepris bidrar til å holde aktiviteten oppe i norsk økonomi, og veksten her hjemme er ventet å øke. Ute i verden er derimot situasjonen en annen. Lavere vekst der kan føre til at oljeprisen synker, noe som igjen vil forplante seg til Norge.

Samtidig fortsetter norske husholdningers gjeld å vokse raskere enn inntektene. Vi er dermed mer sårbare for sviktende inntekter eller økt rente, påpeker Finanstilsynet i rapporten «Finansielt utsyn 2014». Utflating av boligprisene bidrar til å dempe gjeldsveksten, men etter en viss nedgang sist høst, er prisene igjen på vei oppover.

Selv om bankenes soliditet ble ytterligere styrket i året som gikk, og tapene på utlån er beskjedne, mener tilsynet at bankene må øke egenkapitalen. Det er ikke bare for å oppfylle nye retningslinjer, men for å være bedre rustet mot økonomisk usikkerhet.

– Dersom utviklingen i norsk økonomi skulle bli vesentlig svakere enn antatt, er det viktig å ha solide og lønnsomme banker som er i stand til å yte kreditt til kredittverdige kunder også i dårlige tider, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere