NA24.no

President og CEO Sven Ombudstvedt i Norske Skog.
President og CEO Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Foto: Berit Roald / Scanpix

Norske industrikjempe sliter tungt

Sist oppdatert:
Papirkonsernet Norske Skog melder om nye tap i hundremillioners-klassen.

Norske Skog melder et resultat etter skatt på minus 280 millioner kroner i første kvartal 2011. Selv om dette er langt bedre enn minus 872 millioner kroner i samme periode året før, er tapene større enn det markedet hadde fryktet. Ifølge analysebyrået SME Direkt var det ventet et resultat på minus 192 millioner kroner.

- Dette har vært et blandet kvartal for Norske Skog. Vi har gjennomført en refinansiering og redusert gjelden, men vi oppnår fortsatt ikke akseptable marginer på driften, skriver konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog i en melding.

Tærer på kontantene
Kontantstrømmen fra driften endte på minus 129 millioner kroner i første kvartal, og tapet av selskapets kontantbeholdning er dermed oppe i 368 millioner kroner i første halvår.

Driftsinntektene for segmentet avispapir i Europa er økt sammenlignet med både første kvartal 2011 og andre kvartal 2010. Brutto driftsresultat for segmentet var noe svakere enn i første kvartal 2011, men bedre enn i andre kvartal 2010, heter det i meldingen.

- Prisene har økt, men resultatene tynges høye råvarekostnader og sterk krone, heter det.

Segmentet avispapir utenfor Europa viser økte driftsinntekter sammenlignet med både før kvartal 2011 og andre kvartal 2010. Brutto driftsresultat er marginalt høyere enn i første kvartal 2011 og noe lavere enn i andre kvartal 2010.

Segmentet magasinpapir opplever svekkelse i både driftsinntekter og brutto driftsresultat sammenlignet med første kvartal 2011 og andre kvartal 2010. Resultatsvekkelsen skyldes blant annet lavere salgsvolum, valutautvikling og høyere eksportandel.

Nok penger
Norske Skog gjennomførte i andre kvartal en refinansiering av konsernets gjeld i to steg. Først ble det inngått avtale om en treårs bankfasilitet på 140 millioner euro. Deretter ble det opptatt et obligasjonslån på 150 millioner euro. En tidligere bankfasilitet på 400 millioner euro er kansellert og tilbakebetalt.

Norske Skog arbeider videre med finansieringssituasjonen, blant annet gjennom ytterligere salg av eiendeler, heter det i meldingen.

- Vi har nå tilstrekkelige midler gjennom kontanter, salg av eiendeler og ny finansiering til å dekke låneforfallene i 2011 og 2012. Vår neste større låneforfall vil bli i 2017 og senere, skriver konsernsjef Sven Ombudstvedt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere