NA24.no

Norske krisepenger til Sudan

Sist oppdatert:
65 millioner kroner fra norske myndigheter skal bidra til å sikre fred i katastroferammede Sudan.

Pengene skal gå til et humanitært fond som skal bidra til å dekke de mest prekære humanitære behovene i Sudan.

Midlene er hovedsakelig øremerket prosjekter i Sør-Sudan og Darfur.

Vil bedre bistandsarbeidet
Formålet er å gi de humanitære aktørene i Sudan mulighet til å gi rask hjelp til de som trenger det mest, samt å bedre planlegging og koordinering, opplyser Utenriksdepartementet.

- Gjennom bidraget til det felles humanitære fondet ønsker vi at FN skal få bedre mulighet til å møte de humanitære utfordringene i hele Sudan på en forsvarlig måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksministeren understreker at han er svært bekymret over den senere tids voldsspiral og angrep på sivile i Darfur.

Ett år etter at fredsavtalen, med daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson i en sentral posisjon, ble undertegnet av regjeringen i Khartoum og opprørsbevegelsen SPLM/A, er de humanitære behovene i Sudan skrikende.

- Må sikre fred
- Det internasjonale samfunn må gjøre sitt ytterste for å støtte opp om fred i Sudan. I tillegg til aktiv politisk støtte bidrar Norge med betydelige midler både til humanitære formål og mer langsiktig aktiviteter. FN har en svært viktig oppgave i å koordinere innsatsen, sier Støre.

Pengene kommer på oppfordring fra FNs humanitære koordinator i Sudan, Manuel da Silva. I 2005 bidro Norge med om nærmere 300 millioner kroner i humanitær støtte til Sudan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere