Norske kroner mot ny historisk rekord

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Knuser pundet som aldri før.

29.04.11 15:32

De siste årene har britiske pund svekket seg dramatisk mot norske kroner.

Der pundet for noen år siden kostet over 12,5 kroner noteres et pund torsdag ettermiddag til kun 8,76 kroner, noe som er tre øre lavere enn fjorårets bunnotering og sjelden kost.

Her kan du følge valutakursene

Kursen har vært enda lavere tidligere i år, men starten på 2011 har så langt vært unik.

- Så langt tilbake vi har data (1980) har ikke snittet for et kvartal være lavere enn nå, melder Maren Romstad, valutatanalytiker i DnB Nor Markets, til NA24.

Tidenes svakeste år
Faktisk er pundet i rute til å sette ny historisk rekord.

Ser man på Norges Banks historiske tall er 2011 i rute til å bli det året der pundet kan bli aller billigst sett med norske øyne - noensinne.

Her kan du se snittkursen siden 1819 (NB PDF)

Til sammenligning var snittet på 9,32 i 1977, et år der tilliten til det britiske pundet var så lavt at flere land bidro med krisehjelp til den engelske sentralbanken.

Årsaken til dagens svake nivå forklares delvis med rentenivået.

- Pundsvekkelsen skyldes nok mye at stadig flere venter at Bank of England vil utsette rentehevinger til høsten. Tidligere i år ventet mange renteheving allerede i mai, men nye signaler fra sentralbanken har vært mer på den «duete siden». Og med den oppmerksomheten som er på rentehevinger (spesielt i Europa), har dette rammet både pundet og dollaren, mener Romstad.

Hun peker også på at veksten i Storbritannia er svak, og at det med en rekke planlagte innstramminger og momsøkninger er lite som taler for at veksten vil bli veldig sterk fremover.

Pundet kan styrke seg
Men dersom du ønsker å dra fordel av det svake pundet kan det være en fordel å smi mens jernet er varmt.

- Fremover venter vi at pundet skal styrke seg (bygger i hovedsak på en bevegelse i euro/pund-kursen), ettersom gjeldsproblemene i Europa langt i fra er over. Så langt i år har imidlertid euroen knapt reagert på negative nyheter fra Hellas, Portugal et cetera, men vi tror dette kan snu fremover. Vi venter også bare en renteheving til fra ESB (den europeiske sentralbanken) i år, mens markedsprisingen indikerer 3. Vi venter også at BoE (den britiske sentralbanken) snart vil heve renten for å bekjempe den høye inflasjonen og dempe inflasjonsforventningene. Dette kan støtte pundet. Pundet har også historisk vært en prosyklisk valuta, som gjør det bra i oppgangstider og dårlig i nedgangstider, sier Romstad.

Et svakt pund er bra for nordmenn som for eksempel ønsker å dra på ferie til England og for importører. Det er imidlertid også skadelig for norske bedrifter som eksporterer til Storbritannia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.