NA24.no

Norske kvinner er de mest passive i Norden

Foto: Bo Mathisen (Nordnet)
- Det er synd, jeg jobber for å gjøre noe med det, sier Karl Oscar Strøm.

Sammenlignet med Sverige, Danmark og Finland er norske kvinner de dårligste investorene. Det er ganske klare og store forskjeller mellom landene blant både kvinner og menn.

Norske kvinner ligger nederst når det gjelder både sparing i fond og i aksjer.

- Kvinner bør investere mer
- Dette synes jeg er synd. Det vil være viktig for kvinner å investere og de har gode forutsetninger for å gjøre det. Kvinner er langsiktige, flinke til å se etter tegn og lignende. Jeg mener de bør investere i bredere aksjefond, sier Karl Oscar Strøm, spare og investeringsøkonom i Nordnet, til Nettavisen NA24.

Norge er på bunn med 13 prosent kvinner. Sverige er på topp der én av tre sparere er kvinner.

Hvorfor er det viktig at kvinner investerer?

- For å bedre den finansielle situasjonen og sitte igjen med mer penger når man blir eldre. Ved å være aktiv på slike arenaer øker den totale forståelsen av samfunnet. Det å følge med og være aktive er viktig og spennende, sier Strøm.

Tre ganger dårligere er Sverige
Det er også verdt å bemerke seg at det er tre ganger så vanlig å spare i aksjer og fond blant kvinner i Sverige som i Norge.

- Dette er en arena hvor det er liten deltakelse av kvinner. Det er en økende interesse for det, men vi har langt å gå for nå den vanligheten som vi ser i Sverige, sier Strøm.

Han forteller at i Sverige møter man 80 år gamle kvinner som selger i aksjer, for de alltid har hatt aksjer som langsiktig sparing.

- Det har alltid vært slik. I Sverige har de en mindre aktiv stat og bredere næringsliv enn i Norge. I tillegg er hele mediebildet mer dominert av slikt. Når man blir utsatt for disse navnene på selskapene hver dag blir terskelen for å investere mindre, sier Strøm.

Vil ha flere kvinner til å investere
Strøm synes tallene for kvinners investeringer er altfor lave og nå vil han jobbe for å øke tallene.

- Jeg vil snakke om sparing og investeringer med kvinner og få dem til å føle seg trygge og nysgjerrige på hva man kan investere i. Kommer de seg over terskelen og finner det som en hobby vil man straks ha noen penger i markedet og da vil man få en helt annen interesse for nyheter og slikt, sier Strøm.

Altså ta en del i samfunnet. Ofte starter man med å investere i fond.

Man kan investere i alt. For eksempel Grandiosa går det an å investere i, for de er eid av Orkla, som er børsnotert.

- Hos oss merker vi en økende interesse for å investere i noe som gir håp om høyere avkastning over tid. Vi ser en god del kvinner som er interessert i fond. Problemet er de som er ute på gata som ikke har plassert pengene sine i annet enn bankkonto, sier Strøm.

Og en økende interesse viser det seg å være. For tall fra 2012 og til nå viser fordelingen over nye kunder hos Nordnet. Man kan se at 17 prosent av de nye kundene er kvinner. En forbedring fra tidligere på fire prosent fra tidligere.

Les mer om kvinners investeringer: Satser på å få flere damer

Barbra Stewart er en kanadisk finansanalytisker som har forsket på kvinners inversteringer, forskningdokumentet heter Rich thinking - How smart woman are. Gjennom invertuer med kvinner har hun funnet ut hva kvinner investerer i.

Stewart sine undersøkelser viser at kvinner ønsker å investere i det som betyr noe for dem i deres daglige liv. I tillegg investerer kvinner i bedrifter som ledes av kvinner i en eller annen form. I den tro at dette er måten å sette i gang endringer og sikre er bedre femtid for alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere