NA24.no

Norske leverandører er blitt 20 prosent billigere


Rekordsvak krone styrker konkurransekraften til oljeleverandørene. Illustrasjonsfoto: Stavanger sentrum.
Rekordsvak krone styrker konkurransekraften til oljeleverandørene. Illustrasjonsfoto: Stavanger sentrum. Foto: Godztian (Wikipedia)
Norsk leverandørindustri har fått styrket sin konkurransekraft med 20 prosent i takt med at kronen har falt. Det kan føre til økt sysselsetting.

Mens fallende oljepris har gått hardt ut over industrien, finnes det altså en annen effekt som er gode nyheter for den samme industrien. Den lave oljeprisen har nemlig bidratt til å svekke den norske kronen, som falt ytterligere da Norges Bank satte ned renten forrige uke, skriver Stavanger Aftenblad.

– De av oss som har en sikker jobb vil kanskje fokusere på at prisene stiger og at reallønnen dermed går ned. Samlet sett får husholdningene dårligere råd enn det de ellers hadde hatt. Alt mulig blir etter hvert dyrere i Norge, sier Torbjørn Eika, makroøkonom i Statistisk sentralbyrå.

– Men en lavere kronekurs vil samlet sett føre til økt aktivitet og økt sysselsetting. Verdiskapningen i Norge øker, og det bidrar til å redusere arbeidsledigheten slik at landets økonomi blir bedre.

Eksporten fra norsk oljeservice har ligget på rundt 200 milliarder kroner de senere årene, ifølge tall fra Rystad Energy.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere