*Nettavisen* Økonomi.

Norske milliarder til korrupte land

Korrupsjonsekspert frykter at norske bistandskroner kan stå på konto i skatteparadiser.

28.09.07 14:41

Flere av Norges største bistandsland ligger langt oppe på listen over verdens mest korrupte land, ifølge den årlige rangeringen fra anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency International.

NA24 - din næringslivsavis

Samlet norsk bistand i 2006 var på 18,9 milliarder kroner og viktige bistandsland som Afghanistan, Angola, Bangladesh, Pakistan, Somalia og Sudan har store problemer med korrupsjon.

Milliarder skjult i skatteparadiser
Generalsekretær Jan Borgen i Transperancy International frykter at norske bistandsmillioner kan ha blitt stukket ned i lommen på grådige ledere.

- Det skjuler seg milliarder av dollar i ulike skatteparadiser som er stjålet fra bistand. Jeg sier ikke at jeg vet hvor mye penger som er stjålet, men det er helt klart mye. Sannsynligheten er stor for at norske midler ikke har gått til helse, skoler og infrastruktur, men har blitt stjålet og plassert i skatteparadiser, forteller Borgen.

- Slik har det vært før og man skal ikke se bort fra at bistandsmidler fortsatt forsvinner, sier han videre.

Skatteparadisene blir dratt frem som en del av problemet. Finanssentraene der skjuler korrupte penger i milliardklassen.

- Fattigdom skaper korrupsjon
Men Borgen understreker at Norge allerede gjør mye mer og ligger langt foran andre land. Ifølge ham er korrupsjonen en av årsakene til at landene fortsatt er lutfattige, og dermed store mottakere av bistand.

- Fattigdom skaper korrupsjon og korrupsjon hindrer utvikling. Du må gjøre noe med korrupsjon for å få land ut av fattigdomsklemmen. Det betyr at all bistand må være korrupsjonsfri, sier Jan Borgen, til NA24.

Borgen legger til at det krever en del av mottakerlandene også. De må ha vilje til politiske reformer, til å bedre styresettet, ha uavhengige domstoler og bedre gjennomsiktighet i pengestrømmene.

I front i kampen mot korrupsjon
Korrupsjon er et viktig element i norsk bistandspolitkk. Korrupsjonsnivået vektlegges i beskrivelsen av bistandslandene, og Norge har flere tiltak for å begrense korrupsjonsnivået i flere av bistandslandene.

Torsdag ettermiddag offentliggjorde også utviklingsminister Erik Solheim at Norge som første vestlige land vil slutte seg fullt ut til åpenhetsprinsippene i Extractive Industries Transparency Initiative, som jobber for at selskaper i olje-, gass- og gruveindustrien skal publisere hva de betaler til vertslandets myndigheter, og at vertslandet skal publisere hva det mottar.

– Norge ønsker å gå i front internasjonalt i kampen mot korrupsjon. Vår pådriverrolle i EITI er et eksempel på dette. Hittil har Norge gitt initiativet økonomisk og politisk støtte. Vi vil nå implementere EITI-kriteriene fullt ut. Vi vil selv gjøre det vi ber andre land om å gjøre, og det vil øke vår troverdighet i det internasjonale arbeidet mot korrupsjon i råvareindustriene, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.