Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Norske Peter fikk Hollywood, Det hvite hus og statsadvokaten på nakken

- Jeg bekymrer meg over fremveksten av Sverigedemokraterna i Sverige og Fremskrittspartiet i Norge, som begge er veldig kritiske til innvandring, samtidig som myndighetene vil ha lister over DNA og hvem som er i familie med hvem, sier Peter Sunde.
- Jeg bekymrer meg over fremveksten av Sverigedemokraterna i Sverige og Fremskrittspartiet i Norge, som begge er veldig kritiske til innvandring, samtidig som myndighetene vil ha lister over DNA og hvem som er i familie med hvem, sier Peter Sunde. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)
Da dro han på rømmen i to år.

Peter Sunde fra Nordnes i Bergen ble verdenskjent, da han ble talsmann for fildelingstjenesten The Pirate Bay. En tjeneste hvor du kan skaffe til veie det meste innen musikk og film, helt gratis.

- Musikkindustrien og Hollywood må tilpasse seg hvordan verden ser ut i dag. Internett er kommet for å bli og da må man tilpasse seg det. Måten å tjene penger på internett er veldig forskjellig fra det å tjene penger på CDer, sier Sunde i dette eksklusive intervjuet med Nettavisen.

- Jeg driter fullstendig i underholdningsbransjen og Hollywood. De kommer alltid til å tjene masse penger på kinoer og sånt. Jeg er ikke interessert i at de tjener mer penger.

- Paul McCartney er veldig bekymret for at man laster ned musikk gratis. Hvor gammel er han, snart 200 år, eller noe sånt? Han har tjent milliarder på The Beatles og sin musikk. Hva er det han klager over?

- Det er ingen som sier til deg at siden jeg har bygd hus ditt, så må du betale meg 1.000 kroner hver måned resten av livet? Du får betalt en gang, that’s it. Men når det gjelder kultur- og underholdningsindustrien, så er de noen overmennesker som skal få betalt i all evighet. De er ikke overmennesker, men helt vanlige mennesker, som bør behandles som nettopp det, helt vanlige mennesker.

Fakta: PETER SUNDE OM:

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Uvennskapet mellom The Pirate Bay-gründerne
  • Fengselsoppholdet blant mordere og mafiabosser
  • Hvordan underholdningsindustrien skal tjene penger i fremtiden
  • Hans bekymring for overvåkningssamfunnet
  • 100-millioners gjelden
  • Pirate Bay-saken

- Dra til helvete
Torsdag står Sunde på scenen på Chateau Neuf under Broadnets Fiberdag, hvor han vil fortelle om sine bekymringer for overvåkingssamfunnet vi lever i. Han mener mennesker er veldig historieløse, og glemmer at informasjon som i dag er ufarlig, fort kan bli farlig i fremtiden, hvis det kommer på feil hender.

Peter Sunde og The Pirate Bay klarte å hisse på seg et samlet Hollywood og en hel musikkbransje. De beste advokatene i verden ble hyret inn for å knekke de nordiske ungdommene.

- Fra dag en, la vi ut alle brevene vi fikk fra advokatene sammen med våre svar. Vi kunne svare at de bare kunne dra til helvete. Det var da vi ble veldig kjent og de ble veldig irritert.

(Saken fortsetter under bildet)

Peter Sunde sammen med en av sine co-gründere av The Pirate Bay, Fredrik Neij, utenfor rettssalen i Stockholm i september 2010.

- Vi fikk veldig mye oppmerksomhet og det var da de for alvor forstod at vi var en trussel. De skapte på en måte The Pirate Bay. Vi var som et stort sort hull som bare ble større og større jo flere brev de sendte. Det var den beste reklamen vi kunne fått.

Hollywoods maktelite
Hollywoods maktelite ble veldig irritert på The Pirate Bay. De gikk likegodt helt til toppen, til Det hvite hus og president George Bush.

- Siden Hollywood er veldig viktig for USA, snakket Det hvite hus med svenske myndigheter og ville vite hva myndighetene gjorde med Pirate Bay. Den svenske statsadvokaten så på oss og mente at det var helt lovlig i Sverige. Dette var ikke amerikanske myndigheter enig i.

Vi fikk veldig mye oppmerksomhet og det var da de for alvor forstod at vi var en trussel. De skapte på en måte The Pirate Bay. Vi var som et stort sort hull som bare ble større og større jo flere brev de sendte. Det var den beste reklamen vi kunne fått

Ifølge Sunde inviterte amerikanske myndigheter den svenske utenriks- og justisministeren til USA, for å snakke om Pirate Bay i Det hvite hus.

- Seks uker etter at svenske myndigheter sa at The Pirate Bay var lovlig, var det plutselig ikke det lenger.

- USA sa at de kom til å slutte å handle med Sverige hvis svenske myndigheter ikke gjorde noe med The Pirate Bay. De truet til og med å gå til WTO.

Videoen under fra SVT, bekrefter Sundes påstander.

HTML EMBED


Mafiabosser og mordere
Det medførte en rettssak i Sverige hvor Sunde, sammen med tre kolleger, ble dømt til å betale 46 millioner svenske kroner i erstatning, som de er solidarisk ansvarlige for, samt ulike fengselsstraffer. For Sundes del ble det åtte måneder.

- Jeg slapp ut i november. Jeg sonet et sted som heter Västervik i Sverige.

- Var det en åpen soning?

- Nei. Det var veldig lukket. Det var meg, noen mordere og noen mafiabosser.

- Hvordan opplevde du det?

Det var veldig spesielt. Jeg måtte skrive autografer til fengselsbetjentene. Det var veldig rart. Først autografer, så låste de meg inne etterpå. De trengte også hjelp til datamaskinene sine, nedlastninger osv. Veldig rart. Noen kalte meg for Jesus. Jeg satt der for deres synder

- Det var veldig spesielt. Jeg måtte skrive autografer til fengselsbetjentene. Det var veldig rart. Først autografer, så låste de meg inne etterpå. De trengte også hjelp til datamaskinene sine, nedlastninger osv. Veldig rart. Noen kalte meg for Jesus. Jeg satt der for deres synder.

- Hvordan opplevde du de andre fangene?

- Alle behandlet meg fint, bortsett fra sjefene på fengselet. Jeg er veldig politisk og jeg klager mye på det jeg føler er feil i samfunnet. Jeg klaget veldig mye på det som var feil for de innsatte. Vanligvis når noen klager, driter ledelsen fullstendig i det, men det kunne de ikke med meg, for jeg gikk til media og fikk mye oppmerksomhet. Jeg fikk ut debattsaker. Det var som å trekke ned buksene på fengselsledelsen. De ble fryktelig irritert.

(Saken fortsetter under bildet)

Peter Sundes partner i The Pirate Bay, Fredrik Neij, ble arrestert i Thailand etter at han var ettersøkt av Interpol. Han soner for tiden sin straff et sted i Sverige.


Peter Sunde hadde lite lyst til å sone, så han var rømmen i rundt to år, etter at alle ankemuligheter var brukt opp. I mai 2014 ble han til slutt tatt.

- Jeg vil ikke si at jeg var på rømmen, men jeg leste meg opp på svenske rett og fant fort ut at det ikke var mitt ansvar å bli låst inn et sted. Jeg kan jo ikke gå med på å låse inn meg selv. Det var en utrolig korrupt rettssak. Etisk sett er det jeg som har gjort rett hele veien. Jeg kan jo ikke hjelpe staten i å gjøre et overgrep mot meg.

- Jeg forsøkte ikke å gjemme meg, men jeg dreit rett og slett i å møte opp når jeg skulle sitte inne.

- Hvis de to andre sa noe - så var det alltid veldig dumt
Sunde kom i kontakt med The Pirate Bay via en gruppe på internett som kalte seg Piratbyrån.

- Det var vi en chat på internett. Det ble en match og vi begynte å jobbe sammen. Et av prosjektene som Piratbyrån startet, var The Pirate Bay.

Vi har alltid vært uvenner. Vi har aldri likt hverandre. Vi har alltid vært enige om ytringsfriheten og fildelingsspørsmålene, mens alt annet har vi vært veldig uenige i. De har ikke så mye sosialintelligens

- Så ble du talsmann for det hele?

- Ja, det var ingen andre som turte å si noe. Vi var tre personer som drev med The Pirate Bay. Hvis de to andre sa noe, så var det alltid veldig dumt. Det er mennesker som egentlig ikke burde være blant andre mennesker.

- Jeg var den som var minst dårlig å snakke med mennesker.

- Det høres ut som at dere ikke lenger er kompiser?

- De er ikke mine kompiser. Jeg liker ikke en eneste av dem.

- Når skar det seg?

- Vi har alltid vært uvenner. Vi har aldri likt hverandre. Vi har alltid vært enige om ytringsfriheten og fildelingsspørsmålene, mens alt annet har vi vært veldig uenige i. De har ikke så mye sosial intelligens.

Ikke alle er enig med Sunde, at The Pirate Bay er etisk forsvarlig.

(Saken fortsetter under bildet)

- Paul McCartney er veldig bekymret for at man laster ned musikk gratis. Hvor gammel er han, snart 200 år, eller noe sånt? Han har tjent milliarder på The Beatles og sin musikk. Hva er det han klager over?, spør Peter Sunde.


- Hvis du traff Morten Tyldum på gaten i dag. Hvordan ville du forklart at det er riktig å gi bort hans åndsverk, som han har brukt millioner på å produsere, helt gratis?

- Det som har vist seg når du ser på ulike undersøkelser og forskningsrapporter, er at jo mer mennesker som laster ned og deler, jo mer penger kommer tilbake til kulturindustrien. Rent økonomisk er det helt rett å dele ting.

Unger
- Så har du det etiske aspektet med det hele. Vi er delt inn i privilegerte miljøer og mindre privilegerte miljøer. Mange som deler på The Pirate Bay er fra Brasil, Kina og Russland, som ellers ikke ville fått tilgang på musikken eller filmene av enten politiske eller økonomiske årsaker.

Plateselskapene og Hollywood er som ungen som sitter på gulvet og skriker når han ikke får det som han vil. Problemet her, er at de har hatt suksess med å skrike og fått sitt «snop». Vi må lære dem å bli voksen

- De fleste mennesker forstår at det koster å lage kvalitet, men det er måten inntektsstrømmen skjer på og fordelingen av den, som er feil.

- La oss si at The Pirate Bay er lovlig. Hvor skal da Morten Tyldum skaffe pengene til å lage sin film?

- Han har for det første allerede fått mye penger fra staten på å lage filmen. Det er slik det meste av større filmer finansieres i Europa, gjennom skatteseddelen. Hollywood er noe annet.

- Det er ikke alltid at man tjener penger på film. De som klager er ofte de som ikke tjener så mye og tror grunnen har med piratkopiering å gjøre. Min bror er forfatter, hans problem er hvordan han kan klare å få oppmerksomhet for sine bøker, ikke så mye hvordan man skal tjene penger på det.

- Plateselskapene og Hollywood er som ungen som sitter på gulvet og skriker når han ikke får det som han vil. Problemet her, er at de har hatt suksess med å skrike og fått sitt «snop». Vi må lære dem å bli voksen.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter utenfor tingretten i Stockholm før starten av rettssaken mot Peter Sunde og hans co-gründere av The Pirate Bay.


- Hva ville du gjort hvis du var sjef for et plate- eller filmselskap?

- Jeg ville funnet nye muligheter å tjene penger på. Jeg har ikke mye problemer med plateselskaper, men filmselskaper, jeg driter fullstendig i underholdningsbransjen og Hollywood. De kommer alltid til å tjene masse penger på kinoer og sånt. Jeg er ikke interessert i at de tjener mer penger.

- Musikere derimot, er jeg interessert i å hjelpe. De må spre sin musikk så mye som mulig. De som lager musikk, bør slutte å gå til disse selskapene de jobber med. Det er det største problemet.

- Så musikere og forfatter må heller distribuere sine verker via for eksempel The Pirate Bay?

Ingen tjente penger på The Pirate Bay. Det ble finansiert med litt reklame på siden, men det gikk veldig dårlig. Så har det vært en god del ubetalte regninger som aldri er betalt

- Ja, eller gå sammen og danne egne forlag eller fagforeninger. En god venninne av meg, Amanda Palmer, er musiker i USA. Hun fikk inn 1,5 millioner dollar til platen sin på «Kick Starter», før den var produsert, fordi at hun hadde fans som var villig til å være med å betale. Neil Gaiman, hennes mann, han er en verdens største forfattere. Han gjør noe alla det samme.

Betalte ikke regningene
The Pirate Bay var ikke den eneste fildelingstjenesten som fantes, men det var den som underholdningsindustrien og myndighetene gikk etter.

- Synes du ikke at det var litt urettferdig at det nettopp var dere som ble plukket ut av myndighetene, som skulle tas?

- Poenget var at vi snakket mye og irriterte dem mye. Samtidig var mange av de andre veldig redd for myndighetene og la ned sine tjenester. Vi var nesten de eneste som var igjen. Vi hadde også en veldig god teknologi.

- Hvordan finansierte dere The Pirate Bay?

- Ingen tjente penger på The Pirate Bay. Det ble finansiert med litt reklame på siden, men det gikk veldig dårlig. Så har det vært en god del ubetalte regninger som aldri er betalt.

- Så dere har drevet på kreditors regning?

- Ja, det har vært litt sånn.

Peter Sunde.

- Er noen av dere gründere fortsatt aktiv i The Pirate Bay?

- Jeg sluttet for rundt fem til seks år siden. Før snakket jeg for The Pirate Bay, nå snakker jeg om The Pirate Bay. Jeg mener The Pirate Bay har blitt veldig dårlig og gjør veldig lite ut av den oppmerksomheten man har fått. Man har blitt sin egen største fiende.

- Begrunn?

- Vi bestemte oss i starten at vi skulle legge ned The Pirate Bay da den ble 10 år gammel. Det gjorde man ikke. De som driver det nå mente at det ikke hadde kommet noe nytt, derfor måtte de fortsette. Jeg mener det er feil, for hvis man ikke lukker ned, så kommer det ikke noe nytt.

- The Pirate Bay bruker veldig gammel teknologi. Så lenge det er godt nok, kommer det ikke noe nytt og bedre.

Vi mennesker er veldig historieløse. Utrolig, utrolig historieløse. I England har man masse av kameraer og overvåker alt, mens man i Tyskland ikke vil bli overvåket. De har det litt mer ferskt i minne, hvordan det var med Stasi. De husker hvordan det var å bli overvåket for 30 år siden, rett før muren falt

Peter Sunde er solidarisk ansvarlig sammen med sine tre andre tidligere kolleger, til å betale 46 millioner svenske kroner i erstatning. Det har han ingen planer om å betale.

- Hva er status når det gjelder erstatningssummen?

- Nesten ingenting er betalt, tror jeg. Det har økt til 100 millioner kroner med renter.

- Hvordan har du tenkt å løse dette?

- Det er ikke mitt problem å løse, men statens problem å løse. Jeg skylder ingen penger utenfor Sverige, så det er ikke et problem for meg.

- Hva lever du av nå?

- Diverse konsulentjobber, litt stipend og foredrag. Litt forskjellig.

- Så du lever greit på foredrag?

- Penger må man ha, men jeg liker mest å snakke på steder og overfor et publikum, hvor jeg kan påvirke. At jeg nå kommer til Norge skyldes mest, at det er mange personer med innflytelse som skal være der. Det går særlig på ytringsfrihet og internettsensur.

- Myndighetene ser det snart over alt, enten via internett og type Facebook, eller overvåkningskameraer eller via mobilen din. Dette bekymrer deg?

- Ja, vi mennesker er veldig historieløse. Utrolig, utrolig historieløse. I England har man masse av kameraer og overvåker alt, mens man i Tyskland ikke vil bli overvåket. De har det litt mer ferskt i minne, hvordan det var med Stasi. De husker hvordan det var å bli overvåket for 30 år siden, rett før muren falt.

(Saken fortsetter under bildet)

- Jeg tror at i det hele tatt at vi bør vite hvem som bygger, eier og har ansvaret for infrastrukturen vår. Jeg vil ikke si at det er kineserne som er problemet her. Jeg er vel så redd for amerikanerne som vi tror vi er venner med, sier Peter Sunde om at kinesiske Huawei bygger det nye 4G-nettet i Norge.


Redd for fremveksten av Frp
- I Skandinavia har vi vært skånet for mye av dette, men jeg bekymrer meg over fremveksten av Sverigedemokraterna i Sverige og Fremskrittspartiet i Norge, som begge er veldig kritiske til innvandring, samtidig som myndighetene vil ha lister over DNA, hvem som er i familie med hvem osv. Kanskje en neste regjering vil si at man vil kaste ut dem som kun har vært i Norge eller Sverige i så, så mange år, eller som har feil øyenfarge eller blod.

- Før eller senere vil det skje ting med den informasjonen som lagres, som man ikke har lyst til at skal skje.

Uansett er nok det meste som lages, bugget

En av de andre foredragsholderne som Sunde møter i Oslo på torsdag, er Huaweis Europa-sjef, Anthony Mark Johnson. Det kinesiske selskapet som blant annet leverer infrastruktur til telekomindustrien, har møtt stor motstand en rekke steder i verden, blant annet i England og USA. Men i Norge har Huawei fått i oppdrag å bygge det nye superraske 4G-mobilnettet.

- Huawei ble nektet å bygge ut nettet i England, men i Norge er det ok. Er vi nordmenn naive?

- Jeg tror at i det hele tatt at vi bør vite hvem som bygger, eier og har ansvaret for infrastrukturen vår. Jeg vil ikke si at det er kineserne som er problemet her. Jeg er vel så redd for amerikanerne som vi tror vi er venner med.

- Uansett er nok det meste som lages, bugget.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!