NA24.no

Norske pirater blir strupet

Sist oppdatert:
Fildelingstrafikken er nå så stor at norske nettleverandører eksperimenterer med mulighet for å hindre trafikken.

Det har de siste dagene begynt å gå rykter på diverse diskusjonsfora om at internettleverandøren Canal Digital har begynt å begrense hastigheten på fildelingsnettverk (P2P).

Høyere hastighet, lavere ytelse
Samtidig med at selskapet annonserer at de oppgraderer hastigheten ut til kundene, opplever de samme kundene at hastigheten de får på fildeling har blitt mye dårligere.

«Upload og download er fortsatt cappet. Jeg har 10Mbit inn/2Mbit ut linje. Uploaden og downloaden går sjeldent over 70Kbyte. Jeg må bare håpe at dette er midlertidig. Hvis ikke må jeg bare finne meg ny ISP:(», skriver en irritert bruker på Diskusjon.no.

Diskusjonene går heftig om selskapet har begynt å sette nedlastingsbegrensninger, og hvordan man eventuelt kan komme rundt dette.

- Nedprioriterer P2P-trafikk
Overfor Nettavisen bekrefter systemansvarlig Thomas André Larsen i Canal Digital at de nå jobber med å begrense fildelingstrafikken.

- Det er for så vidt delvis korrekt. Vi har gjort en del forsøk på å nedprioritere P2P-trafikk i peak-tiden på kvelden. På denne tiden er det veldig mange som har lyst til å gjøre andre ting, som å se på nett-tv, og vi vil ikke at disse skal hindres av fildelingen, forteller Larsen.

P2P-trafikken, hvorav mesteparten unektelig er piratkopiering, står ifølge Larsen for rundt 80 prosent av trafikken i deres nett. Av denne andelen står igjen BitTorrent for 80 prosent av dette igjen.

Begrensning bare på kvelden
- Begrensningene innføres fra klokken 17 til 23, men det er ikke noe folk flest merker. Så langt har 0,2 prosent av våre kunder blitt berørt av endringen, forteller Larsen.

Det er ikke satt noen konkret begrensning på fildelingstrafikken ut til kundene. Ifølge Larsen er begrensningen satt på det nest siste leddet ut mot sluttkundene. Her blir fildelingstrafikken sperret til 100-300 megabit per sekund avhengig av hvor stor den totale kapasiteten er og hvor stor lasten på nettet er ellers.

Ikke lett å komme rundt
Kunder som forsøker å komme rundt disse begrensningene ved å skifte standardporter i fildelingsprogrammene sine blir dog skuffet.

- Det blir alt for grovmasket. Vi har systemer som analyserer trafikkmønster, og blant annet kan gå helt opp på lag syv (OSI-modellen, journ.anm.) for å analysere trafikken, sier Larsen.

Ps. Vi bemerker at fildeling, og i særdeleshet BitTorrent har sine klart lovelige bruksområder, men at det er ubestridt at majoriteten av bruken av disse tjenestene handler om ulovlig fildeling.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere