Norske selskaper jukser med skatten

Foto: (Scanpix)

Betydelige beløp blir feilrapportert.

27.05.13 07:56

En rekke norske aksjeselskaper trikser med tallene når de leier lokaler av aksjonær. Betydelige beløp blir feilrapportert til ligningsmyndighetene, mener Skatt øst.

I regionen Skatt øst er det 4.100 selskaper som krysser av for at det foreligger utleie av såkalt formuesgjenstand fra aksjonær til selskapet. Om lag 1.750 av disse har leiekostnader som beløper seg til mer enn 100.000 kroner. Kontroller viser at mange gjør feil. Ofte er kvadratmeterprisen frisk.

– Vi har sett priser fra 3.000 og helt opp til 6.000 kroner per kvadratmeter per år for kontorlokaler inne i aksjonærens bolig, noe som ligger langt over markedsleie, forteller avdelingsdirektør Erik Nilsen i Kontroll og Rettsanvendelse i Skatt øst.

I slike tilfeller hvor leieprisen er høyere enn markedsprisen, blir beløpet over den anslåtte markedsleien omklassifisert til utbytte.

– Vår reaksjon er at beløp ut over markedsleie omklassifiseres til utbytte. Det må også påregnes tilleggsskatt, understreker Nilsen.

Han forteller at den største saken ga en økt årlig etterberegning av selskapets inntekt på over 800.000. I tillegg beregnes tilleggsskatt.

En mer vanlig endring ligger i størrelsesorden fra om lag 50.000 til 250.000 kroner. Nilsen understreker at kontorleiesakene gjerne går over mange år og da blir det betydelige skattefrie beløp som aksjonær får ut av selskapet, og som dermed unndras fellesskapet.

Han minner om at kontrollene som har foregått hos selskaper med adresse i Oslo Vest og Asker og Bærum, fortsetter, og at fristen for innlevering av selvangivelsen for næringsdrivende er 31. mai. Dermed er det fortsatt tid å gjøre endringer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.