Gå til sidens hovedinnhold

- Norske Skog mest sårbare

Markedet bør selge sine Norske Skog-aksjer, mener analytikere.

Markedet bør selge på grunn av lavere prisoppgang enn ventet for europeisk avispapir, ifølge en bransjeanalyse Standard & Poors papiranalytikere har sendt ut i dag. Der nedgraderer de sin anbefaling på Norske Skog til Salg med et kursmål på 114 kroner.

Analysehuset påpeker at Norske Skog gir svakest avkastning på kapitalen, og slik sett er mest sårbar i forhold til en svakere prisutvikling enn ventet.

Forhandler ennå
S&P skriver at de forventer at økningen i de europeiske prisene på avispapir vil bli mindre enn ventet, og ser en økning på kun 3,5 prosent i 2007. I denne sammenhengen er Norske Skog det mest sårbare selskapet, mener analytikerne.

De peker blant annet på at de amerikanske prisene på avispapir nå ligger 18 prosent under europeisk nivå.

- Det er allerede andre halvdel av februar og fortsatt har de europeiske avispapriprisforhandlingene til gode å bli avsluttet. Det indikerer for oss at markedet sannsynligvis vil bli svakere enn ventet, sier analytiker Denis Christie i S&P i en kommentar.

Ifølge Christie viser kjøperne liten interesse for å sikre seg volumer på de økte prisene som produsenten indikerte, tross en kapasitetsutnyttelse i den europeiske avispapirproduksjonen på 95 prosent.

USA og Kina presser
Den viktigste faktoren er ifølge S&P fallet i de amerikanske avispapirprisene kombinert med en styrket euro.

- De amerikanske avispapir prisene har falt raskt de siste månedene, noe på grunn av markedssvakhet og på grunn av en styrket euro, sier Christie.

Han mener det store gapet mellom de amerikanske og europeiske prisene vil hemme oppgangen for de europeiske forhandlingene, siden det kan bli økt import i stedet.

Det bekymrer også S&P at det kinesiske markedet er preget av overkapasitet og lave priser som fører til eksport til resten av Asia og vestkysten av USA.

Før dagens rapport estimerte S&P en prisøkning på europeisk avispapir på 5 til 7 prosent.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk