*Nettavisen* Økonomi.

Norske Skog skuffer seg selv

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

- Langt fra tilfredsstillende, er beskjeden.

06.08.09 09:25

Papirkjempen fortsetter å løpe i motvind. Resultatrapporten for andre kvartal viser at det fortsatt er et krevende marked å operere i.

NA24 - din næringslivsavis

Konsernet har i en lengre periode jobbet med å redusere kostnader ved å kutte kapasitet og selge unna virksomheter. Nå begynner omstillingen å gi resultater, selv om «pasienten» ennå ikke er friskmeldt. Selskapet leverer litt bedre enn analytikerforventningene.

Bedre enn ventet
Konsernet fikk et driftsresultat som viser et underskudd på 153 millioner kroner i andre kvartal, ned fra et overskudd på 1.269 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans ventet analytikerne et driftsresultat på minus 151 millioner kroner. Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) endte på 568 millioner kroner, mot 496 millioner kroner i samme fjorårsperiode. Analytikerne hadde på denne posten sett for seg 499 millioner kroner.

Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 77 millioner kroner, mot et overskudd på minus 82 millioner kroner i samme periode året før. Analytikerne så for seg minus 115 millioner på denne posten. Omsetningen endte på 5.160 millioner kroner, mot 6.528 millioner kroner i andre kvartal 2008. Analytikerne ventet en omsetning på 5.236 millioner kroner.

- Ikke tilfredsstillende
- Den lave etterspørselen etter avis- og magasinpapir fortsatte inn i andre kvartal. Det reduserte salget ble motvirket av lavere kostnader, men Norske Skogs økonomiske resultat i andre kvartal er ikke tilfredsstillende, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Rapporten viser også at konsernet sliter med negativ kontanstrøm. Netto kontantstrøm fra driften, etter betalte finansposter og betalte skatter, var på minus 293 millioner kroner i andre kvartal 2009.

- Det har vært store finansielle utbetalinger, noe som har sammenheng med at flere av Norske Skogs lån har avtalte renteforfall i dette kvartalet. Rentebetalinger utgjorde i alt rundt 550 millioner i andre kvartal 2009, mot bare om lag 75 millioner i første kvartal, skriver konsernet.

- Ingen tegn til bedring
Selskapet skriver om fremtidsutsiktene at skyene i horisonten fortsatt er mørke.

- Det er ingen klare tegn til noen snarlig bedring i markedsforholdene, og det vil fortsatt være behov for produksjonsbegrensninger. I Australia ble det gjennomført en prisøkning på 7 prosent fra 1. juli for de langsiktige leveranseavtalene. I flere andre markeder er det press på prisene som følge av den lave etterspørselen. Det forventes en viss positiv effekt fra iverksatte tiltak for å redusere kostnadene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag