NA24.no

Norske Skog sliter tungt

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Milliardnedskrivninger og kostandskutt preger et selskap i problemer.

Det store norske papirkonsernet fortsetter å slite i motvind. I siste kvartal har selskapet tatt en nedskrivning på over 1 milliard kroner av sine eiendeler. Ellers leverer selskapet positive resultater fra driften etter store kostnadskutt, men inntektene skuffer i kvartalet.

Norske Skog fikk et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 642 millioner kroner av en omsetning på 5.033 millioner kroner i kvartalet. I samme kvartal i fjor var EBITDA-resultatet på 712 millioner kroner av en omsetning på 6.317 millioner kroner. På forhånd ventet analytikerne, ifølge TDN Finans, at EBITDA-resultat ville ende på 627 millioner kroner og at inntektene ville ende på 5.296 millioner kroner.

Det rene driftsresultatet endte på minus 872 millioner kroner i kvartalet, mens det var ventet minus 887 millioner kroner. Nettoresulttatet endte på minus 418 millioner kroner i kvartalet, mot ventede minus 226 millioner kroner.

Bekymret for kronen
Det er liten tvil om at Norske Skogs marked for avispapir blir utfordrene også fremover. I tredje kvartal var EBITDA-resultatet fra avispapir på 444 millioner kroner, noe som var ned 68 millioner kroner fra andre kvartal. Særlig Europa og Sør-Amerika skuffet i perioden, mens Australasia-delen leverte bedre.

- Resultatet er noe bedre også i dette kvartalet som følge av økte volumer og lavere kostnader. Det kraftige fallet i etterspørselen har flatet ut, men markedet er fortsatt krevende. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene av den sterke kronen, som er spesielt utfordrende for våre fabrikker i Norge, skriver konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Rynning-Tønnesen appellerer også til myndighetene om å gi gode vilkår for bedriften.

- Fokus fremover blir fortsatt på god kostnadskontroll, optimal kapasitetsutnyttelse og kontinuerlig effektivisering av driften. Samtidig arbeider vi med forretningsmuligheter innen produksjon av biodrivstoff. Gode rammevilkår fra myndighetenes side blir en viktig forutsetning for fremdrift på dette området, skriver Rynning-Tønnesen.

Betalte gjeld
Norske Skog har fokus på å redusere gjelden sin. I tredje kvartal ble gjelden redusert med hele 2,2 milliarder kroner, opplyser selskapet i kvartalsmeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere