*Nettavisen* Økonomi.

Norske Skog stenger på Follum

Papirprodusenten stenger flere fabrikker. Mange mister jobben.

05.03.08 07:29

Styret i Norske Skog stenger en maskin på Follum i Hønefoss på ubestemt tid.

NA24 - din næringslivsavis

Det arbeider rundt 500 ansatte på Follum, fordelt på totalt tre papirmaskiner. Det er ikke klart nøyaktig hvor mange arbeidsplasser som går tapt.

Stans og nedleggelse
I tillegg stenger selskapet permanent en fabrikk i Tsjekkia og en fabrikk på ubestemt tid i Sør-Korea. Samlet kuttes 450.000 tonn produksjonskapasitet, dette utgjør om lag syv prosent av Norske Skogs samlede produksjonskapasitet globalt.

Nedleggelsene kommer som en følge av et sviktende papirmarked. Norske Skog har slitt med valget om å spesialisere seg på avispapir, i takt med fallet i opplagstall.

- Feil medisin
- Avvikling av en norsk enhet er feil medisin, sa tillitsvalgte Stein-Roar Eriksen ved Follum til Dagsavisen, i forkant av avgjørelsen.

- Med investeringer kan den ene maskinen enkelt konverteres til å produsere spesialpapir til et stadig voksende pocketbokmarked, påstod Eriksen til avisen.

Kostnadsoverskridelser
På toppen av nedleggelsene forteller selskapet at byggingen av en papirmaskin i Brasil er midlertidig stanset.

- Basert på rapporten, som viser at vi kan se store kostnadsoverskridelser, har vi dessverre blitt tvunget til å stoppe progresjonen i prosjektet før en ny helhetsvurdering er gjort sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, i en børsmelding.

Prosjektet skulle opprinnelig koste 1,3 milliarder kroner, men er nå estimert til å komme opp i hele 2 milliarder kroner.

- Vanskelig sak
Styret har sittet i diskusjoner utover de sene kveldstimer, og kom først frem til en avgjørelse klokken ni, tirsdag kveld.

- Det er en stor og vanskelig sak, svarer kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie på spørsmål fra NRK om hvorfor avgjørelsen tok så lang tid.

- Dette er kun styrets anbefaling til bedriftsforsamlingen, presiserer Bratlie.

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog skal gjøre det endelige vedtaket i saken på sitt møte den 12. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.