*Nettavisen* Økonomi.

Norske Skog til topps på Oslo Børs

Oslo Børs endte uendret onsdag, hvor Norske Skog ble dagens soleklare vinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Ukjent investor satt fart i Norske Skog. Lakseaksjene opp til ny rekord.

Oslo Børs endte uendret onsdag, hvor Norske Skog ble dagens soleklare vinner.

Ved stengetid var hovedindeksen opp marginale 0,02 prosent til 632,59 poeng, mens oljeprisen falt 0,6 prosent gjennom dagen, til 44 dollar per fat.

Oppgangen på 22 prosent i Norske Skog kom etter at en ikke navngitt investor vil kjøpe opp mot 8,4 prosent av aksjene i papirprodusenten.

En positiv dag ble det også for Norwegian, som steg 2,5 prosent etter at flyselskapet har fått plassert et nytt obligasjonslån. Frontline steg 4,4 prosent etter at rederiet annonserte det første utbyttet siden 2011.

Rekordhøye lakseaksjer
Sjømatsektoren, en vinner på børsen i år, steg videre onsdag, til ny historisk toppnotering for sjømatindeksen. Hittil i år indeksen opp 27 prosent.

Aksjekursen i John Fredriksens oppdrettsgigant Marine Harvest er også på rekordnivå. Oppgangen hittil i år på 21 prosent har løftet Fredriksens aksjeverdier i Marine Harvest med nær 2,4 milliarder kroner.

Tiden mot jul er sesongmessig sterk for lakseprisen og tall fra SSB onsdag bekreftet ensolid prisoppgang i forrige uke.

- Det er en sesongmessig god etterspørsel nå og det kommer en periode med lav tilbudsvekst, slik at vi kommer til å se veldig sterke priser fremover. Vi tror på høyere priser neste år enn i år, sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets til Nettavisen Stocklink.

- Det har vært tatt ut mye fisk i en lengre periode. Nå er man ferdig med det, og man vil komme inn i en periode hvor det kommer lite norsk fisk og der volumene antagelig skal falle år over år. Det blir et stramt marked fremover, fortsetter analytikeren.

Ser høye priser neste år
I første kvartal neste år ser Danske Markets laksepriser på i snitt 48 kroner kiloen.

- Det er rekordhøyt og innebærer garantert at noen uker vil ligge over 50 kroner kiloen.

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea ser også gode utsikter for prisene.

- Lakseprisene kommer til å holde seg på høye nivåer fremover, høyt på 40-tallet er sannsynlig. Svak krone og en tilbudsside med mindre laks tyder veldig bra.

- Utfordringen er kostnadssiden drevet av høye lusekostnader. Det er ikke noe som blir løst de neste par årene. Det ironiske er at så lenge kostnadene er drevet av biologi holder det produksjonen tilbake som igjen bidrar til et stramt marked, sier Giskeødegård.

Sektorfavoritter
Bakken stiller seg tvilende til om børsfesten vil fortsette neste år for sektoren.

- For mange av selskapene begynner man å prise inn veldig høye laksepriser. Det har vært en vinnersektor i år. Jeg tror ikke nødvendigvis det blir det neste år. Et unntak er Austevoll hvor vi mener det er bra oppside. Vi tror på en ytterligere forbedring for pelagisk fisk neste år.

- Mange av navnene i sektoren er på all-time high, men det er høyst fortjent. I forhold til våre kursmål er det Bakkafrost og Lerøy som har størst oppside, sier Giskeødegård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.