NA24.no

Norske Skogs redningsplan

Sist oppdatert:
Spetalen og Stordalen har endelig fått svaret. Her er planen til toppledelsen i Norske Skog.

Norske Skog-ledelsen er nå ute med sin plan for videre drift av selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

En feilslått strategi og tyngende investeringer har ført selskapet opp i et hjørne. Etter at aksjekursen i selskapet falt ned til konkursprising, har investortrioen Øystein Stray Spetalen, Ove Gusevik og Petter Stordalen kjøpt seg opp i selskapet.

LES MER: Kjendistrio kjøper stort i skogen

I planen kommer det frem at toppledelsen i Norske Skog ser potensielle inntekter på mellom 0,5 milliarder og 1 milliard kroner på avvikling av eiendommer. Toppledelsen vil videre redusere avispapirkapasiteten i Europa med 300.000 til 400.000 tonn i løpet av året. Dette gjøres for å øke prisene i det pressede avispapirmarkedet.

SPETALEN TIL NA24: - Jeg er spent

Norske Skog-ledelsen vil vurdere en børsnotering av den asiatiske virksomheten. I redegjørelsen heter det at dette gjøres for å synliggjøre verdien av selskapene i konsernet. Selskapet ser en vekst i Asia på 5 prosent, ekskludert Japan. Det er også interessant å slå seg sammen med kinesiske papirfabrikker, mener Norske Skog. Konsolidering er også aktuelt i Europa.

NA24 Trondheim: Fornøyde skogeiere

Full gjennomgang
I meldingen fra selskapet kommer det videre frem at selskapets investeringsramme for 2008 er på 1,6 milliarder kroner. Alle fabrikkene og papirvalsene vil få en global gjennomgang, heter det i rapporten.

Det kom videre frem at Norske Skog skal satse på utviklingen av en bioenergiteknologi. Selskapet vil etablere en fabrikk for bioenergi i Norge, og etablere fullskala produksjon av denne typen energi.

I tillegg vil selskapet undersøke muligheten for en globalskala gjenvinningspapir-plan.

Selskapet opplyser videre at det jobbes med en plan for styrking av selskapet balanse. I 2009 og 2011 har Norske Skog milliardutbetalinger til sine långivere.

Er det godt nok?
Spørsmålet for investorene er om planen er god nok. De største private eierne i Norske Skog, gruppen med Øystein Stray Spetalen, Petter Stordalen og Ove Gusevik har så langt vært kritisk til planene til ledelsen i selskapet. Viktigst er imidlertid at långiverne gir sitt samtykke.

Redningsaksjonen som Norske Skog-ledelsen varsler i dag, viser at ledelsen er villig til å lytte til selskapets nye kjendisaksjonærer, mener finansredaktør Magnus Klever i NA24.

Klikk og se intervjuet fra TV 2 Nyhetskanalen.

204425

Se flere saker fra NA24-TV her

Fakta om Norske Skog

+ Norske Skog vurderer å legge ned fabrikken i Follum og to av tre papirmaskiner i Skogn i 2010. 800 arbeidsplasser står i fare når elektrisk kraft til anleggene leveres på ordinære kommersielle vilkår.

+ Unionen AS med investortrioen Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik kjøpte seg opp til 5,78 prosent i Norske Skog 10. desember.

+ 10. januar er det ekstraordinær generalforsamling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere