Gå til sidens hovedinnhold

- Norske soldater kan straffes for tortur

Norske soldater kan rammes av straffeloven dersom de deltar i militæroperasjoner med USA, hevder jusprofessor Ståle Eskeland.

Eskeland kom med brannfakkelen under et Amnesty-seminar om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner tirsdag. Amnesty International i Norge krever at Norge må få garantier for at fanger i amerikansk varetekt ikke utsettes for tortur.

Ifølge Ståle Eskeland vil norske soldater kunne bli straffet, selv om de ikke er med på tortur av fanger. Bare det å overlate fanger i amerikansk varetekt, kan være nok, mener han.

- Hvis vi legger til grunn at det er mest sannsynlig at amerikanerne ikke følger folkeretten, kan ikke Norge være med, sier Eskeland til TV 2 Nettavisen.

Hemmelige fengsler
Siden terrorangrepene 11. september 2001, har det jevnlig kommet meldinger om at terrormistenkte fanger i amerikansk varetekt blir utsatt for tortur. I oktober avslørte Washington Post at CIA hadde hemmelige fengsler i Polen og Romania.

Amnesty International krever at Norge må stille som betingelse for deltakelse i internasjonale operasjoner at USA følger folkeretten, og ikke utsetter fanger for tortur eller umenneskelig behandling.

Bryter loven
Ståle Eskeland, som er en av Norges fremste eksperter på folkeretten, mener norske soldater bryter straffeloven dersom de er med på militæraksjoner med amerikanske styrker, så lenge det er en risiko til stede for at fanger blir torturert.

-De må aktivt distansere seg fra handlingen. Hvis det er risiko for tortur, er det straffbart, sier han.

Utglidning
Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sier at Regjeringen har tatt et skritt bort fra deltakelse i USA-ledede «koalisjoner av villige».

- Det har skjedd en utglidning av grunnleggende prinsipper. Vi vil kreve garantier fra alle, sier han.

Barth-Eide peker på at Norge er i ferd med å trekke seg ut av Operasjon Enduring Freedom i Afghanistan.

- Vi ønsker å stille styrker til disposisjon to FN og Nato, sier han.

I forhold til EUs utrykningsstyrke vil også Norge kreve et FN-mandat.

System
Lederen for Amnesty International i Norge, Petter Eide, er ikke fornøyd med svarene fra Barth Eide. USA har satt tortur i system, mener han.

-Det er en oppfatning av at det dreier seg om enkelttilfeller av tortur. Men det er klart for oss at amerikanerne har et system som tillater tortur. Norge må ha garantier for at samarbeidet med land er basert på internasjonale konvensjoner, sier han til TV 2 Nettavisen.

Fører ikke logg
Spørsmålet om fanger har vært særlig aktuelt i forbindelse med de norske soldatene i Afghanistan. Presseoffiser Kjetil Eide ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger bekrefter at norske soldater i ISAF-styrken har vært med på anholdelser. Ifølge Eide blir disse overlatt afghansk politi.

- I Afghanistan har det hendt at personell har rykket ut i situasjoner. Men ifølge reglene skal personene overlates til afghansk politi, sier han.

De norske styrkene fører ingen separat logg for fangene.

-I den grad det føres en logg, er det ISAF som fører det. Fra norsk side føres det ikke logg, sier Eide.

Norge har også rundt 80 spesialsoldater i den amerikansk-ledede Operation Enduring Freedom. Dersom disse soldatene er med på å ta fanger, finnes det ikke noe separat norsk register for det. I stedet er det opp til den amerikanske militærledelsen å føre kontroll med fangene.

- I tilfelle med spesialstyrkene vil det være ledelsen for Operasjon Enduring Freedom som fører loggen. Det vil bli rapportert til oss, men det finnes ingen logger på det hos oss, sier Kjetil Eide.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken