*Nettavisen* Økonomi.

Norske soldater skadd i angrep

To norske soldater ble lettere skadd da demonstranter tirsdag angrep den internasjonale Nato-styrken i Maymane i Afghanistan. En demonstrant skal være drept.

07.02.06 11:51

Se ekstrasending på TV 2 11.56 se hele Forsvarsdepartementets pressekonferanse her

- Jeg kan bekrefte at to norske soldater er lettere skadd, sier pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

De to norske soldatene ble skadd av steiner eller granatspinter etter at demonstranter angrep Isaf-leiren i byen Maymane nordvest i Afghanistan. Rundt 07.30 tirsdag (norsk tid) samlet en menneskemengde på 2-300 seg og angrep Isaf-leiren i en protest mot trykkingen av Muhammed-karikaturene.

Demonstrantene angrep leiren med håndgranater, håndvåpen og stein. De brøt seg også gjennom porten til leirområdet. Soldatene svarte med tåregass, gummikuler og varselskudd i lufta.

Drept
Ifølge AP ble en demonstrant skutt og drept og to skadd da norske soldater åpnet ild. Ifølge Reuters ble demonstranten skutt av afghansk politi. Christian Øverli kan ikke bekrefte meldingen.

To jagerfly ble også sendt over leiren for å markere tilstedeværelse. Jagerflyene avfyrte varselskudd for å skremme demonstrantene.

- Demonstrantene kan ha trukket seg tilbake, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig, sier Øverli.

Det befant seg 33 norske soldater og en norsk politimann i leiren.

Forsvaret har opprettet en telefonlinje der pårørende kan ringe.

Tlf: 62408190

eller 81573520

I tillegg til nordmennene, er det 16 finnner og tre latviere i leiren. Leiren er del av et såkalt PRT-team (Provincial Reconstruction Team) i Maymane.

Angrep ambassade
Tirsdag støtte også politi sammen med stein-kastende demonstranter utenfor den danske ambassaden i den afghanske hovedstaden Kabul. I Herat angrep demonstranter flere offentlige bygninger og en leir med fredsbevarende soldatene.

Den norske ambassaden i Kabul ble mandag stengt etter varsler om demonstrasjoner. Mandag startet kontigent med fire norske F-16-fly på turen til Kabul. Flyene skal gi støtte til Isaf-styrken. Beslutningen om å sende flyene ble tatt allerede i fjor høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.