*Nettavisen* Økonomi.

Norske strømkunder taper penger på full forvirring

VET IKKE FORSKJELL: - Det hersker full forvirring blant norske strømabonnenter om forskjellen mellom nettselskap og strømleverandører, sier markedssjef i Fjordkraft Jeanne Tjomsland. Foto: Kurt Andre Høyessen

Nesten halve Norges befolkning mangler elementær kunnskap om strøm - det koster dem penger.

06.03.14 08:29

Det hersker full forvirring blant norske strømabonnenter om forskjellen mellom nettselskap og strømleverandører. Nesten halve befolkningen vet ikke at de har to separate leverandører - det kan koste dem dyrt.

Det viser en landsdekkende undersøkelse InFact har utført for strømleverandøren Fjordkraft.

- Hele 44 prosent av respondentene svarer at de har samme strøm- og nettleverandør. Dette stemmer ikke, sier Kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.

Les også: Over 70.000 norske hjem i skjult strømfelle

Skarpt skille
Hun forklarer:

- I energimarkedet eksisterer det et skarpt skille mellom nettselskap og strømleverandører. Ledningsnettet og strømmåleren eies av det lokale nettselskapet, og nettleien er betalingen til nettselskapet for å få transportert strøm gjennom ledningsnettet. Selve strømmen er det imidlertid en strømleverandør som leverer, sier Tjomsland.

Hun forteller at bransjen daglig opplever at forbrukerne ikke vet forskjell på nett og strøm.

- Det mange ikke vet er at når de flytter inn et sted må de skaffe seg en strømleverandør. Dersom de ikke gjør dette blir de liggende på en såkalt ventetariff hos nettselskapet. Dette er ment å være en midlertidig løsning hos nettselskapet, og er langt dyrere enn en ordinær strømavtale med en av de mange strømleverandørene man kan velge mellom.

Forvirrende med samme navn
Tjomsland forteller at mens hver nettleverandør har monopol innen sitt geografiske område, kan forbrukerne fritt velge hvilken strømleverandør man vil benytte seg av.

- Mange av nettselskapene og strømleverandørene har samme navn. De er likevel adskilte selskap som leverer to helt forskjellige tjenester, og når det gjelder valg av strømleverandør står absolutt alle helt fritt. Vi skulle gjerne sett at denne navnelikheten ikke fantes, men når det nå engang er slik er det desto viktigere å informere om at ingen er bundet til strømleverandøren sin selv om denne og nettselskapet har samme navn.

Forvirringen koster
Det finnes om lag 150 nettselskap og 110 strømleverandører i Norge i dag. Samtidig får mer enn 70.000 husholdninger strøm på leveringsplikt, og de aller fleste av disse kunne ved svært enkle grep skaffet seg en strømleverandør og slik spart betydelige beløp.

- Når noe er komplekst eller forvirrende, fører det gjerne til at man unnlater å sette seg inn i en sak. Den forvirringen som åpenbart rår i markedet medfører at enkelte betaler mer enn nødvendig for strømforbruket sitt mens andre ikke engang skaffer seg egen strømleverandør og dermed betaler mye mer enn nødvendig. Til alle disse vil vi gjenta at det er fritt valg for alle når det kommer til strømleverandør, understreker Tjomsland.

Over 70.000 norske hjem i skjult strømfelle

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.