Norske Telenor-kunder må betale over dobbelt så mye

Å ha Telenor-dekning koster en vanlig kunde 320 kroner i året i Norge - mens den norske telekjempen tar 139 kroner av danskene.

Å ha Telenor-dekning koster en vanlig kunde 320 kroner i året i Norge - mens den norske telekjempen tar 139 kroner av danskene. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Høyere priser, større begrensninger og lavere fart.

03.12.14 20:59

Onsdag ble det kjent at Telenor og TeliaSonera vil slå sammen sine virksomheter i Danmark.

- Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå. Ved å slå sammen Telenors og TeliaSoneras virksomheter og kundebaser i Danmark skaper vi en robust operatør. Vi vil kunne tilby våre kunder et fremragende mobilnett og den beste brukeropplevelsen i det danske markedet, sa Kjell-Morten Johnsen, konserndirektør og Europa-sjef i Telenor.


Enorme prisforskjeller

Mens TeliaSonera nå er Telenors bestevenn i Danmark, er de eneste reelle konkurrent i Norge. Dette er situasjonen etter at Regjeringen og Post- og teletilsynet i praksis gjorde det umulig for Tele2 å fortsette med et 3. mobilnett i Norge da de ikke fikk nye frekvenser.

Abonnementsstrukturen til Telenor i Norge og Danmark. (Klikk på bildet for større versjon)

En gjennomgang Nettavisen har gjort av Telenors prisstrukturer i Norge og Danmark, viser at det her i landet er gjennomgående betydelig priser og dårligere innhold i abonnementene som tilbys vanlige kunder.

I Norge har telegiganten priser som spenner fra 199 til 599 kroner i måneden, mens prisene i Danmark - korrigert for valutaforskjell - spenner fra 116 til 350 kroner.

(Se full oversikt i tabellen)

Samtidig er det slik at en får betydelig mer inkludert i abonnementene i Danmark enn i Norge. Mens 200 kroner i måneden gir deg fri tale, SMS og MMS i begge land, får du 0,2 GB databegrensing i Norge, mens du i Danmark får 3 GB for omtrent samme pris.

Og mens Telenor i Norge krever 5 kroner per megabyte du laster ned over det inkluderte forbruket ditt, kan du surfe videre med nedsatt hastighet uten høyere i regning i Danmark.

På toppen av dette bedriver Telenor i Norge struping av hastighet på sine abonnement, noe som ikke gjøres i Danmark.

- Et behagelig duopol

Teleanalytiker Tore Aarønæs sier til Nettavisen at det hele er ganske påfallende.

Daglig leder Tore Aarønæs i Norsk Telecom. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

- Jeg har gjort noen regnestykker på dette selv, og sett på Telenors egne tall som de presenterer. Og ikke bare vinner vi nordmenn i skiløypa, men vi vinner også med klar margin i kampen om de høyeste mobilregningene. Telenors beregninger viser at en gjennomsnittlig norsk kunde betaler det dobbelte av en dansk kunde, sier Aarønæs.

I Norge har Telenor en snittinntekt per mobilbruker på 320 norske kroner i måneden (ARPU), mens i Danmark er tallet 139 kroner.

Oversikten over viser Telenors inntekter per kunde i forskjellige land de har operasjoner.


- I disse dager diskuteres det om det er lurt med to eller flere mobilnett. Det er i grunn til å anta at de høye prisene henger sammen med at vi bare har to aktører - det har vært et behagelig og forutsigbart duopol i lang tid. I andre land med hardere konkurranse - og kanskje også en flinkere teleregulatør - så får man et annet resultat.

Telenor: - Ikke tjent med så lave priser

Telenors informasjonssjef Anders Krokan sier til Nettavisen at prisnivået i Danmark er lavere enn kundene er tjent med.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

- Det er godt kjent og mye omtalt at prisnivået i Danmark ligger svært lavt. Konkurransebildet i Danmark har presset prisene så langt ned at mange av aktørene sliter med inntjeningen og evnen til å investere i markedet. Dette er neppe noe danske mobilkunder på sikt er tjent med, sier Krokan.

Han mener samtidig at Norge er dyrt land å å bygge mobilnett i.

- Noe av prisforskjellen kan også tilskrives at Norge er et svært kostbart land å bygge ut mobil infrastruktur i fordi vi har utfordrende topografi og spredt bosetting. Telenor investerer over fire milliarder årlig i Norge, langt mer enn i Danmark. I tillegg kommer at Telenor i Norge er markedslederen som skal ha det aller beste totaltilbudet inkludert i abonnementet, mens vi i Danmark er en utfordrer. Dette har også betydning, sier han.

- Utfordringen for oss som mobiloperatør er å finne gode prismodeller i en verden der våre kunder har stadig mer nytte av mobilen, og der folk stiller stadig høyere krav til mobilopplevelsen Telenor leverer. I Norge har vi innført en abonnementsmodell som vi oppfatter som rimelig og konkurransedyktig, og som sikrer en nødvendig inntjening og påfølgende høyt investeringsnivå slik at Norge skal være blant de land i verden der kundene har de beste mobilopplevelser. Hvert Telenor-selskap gjør nødvendige markedstilpasninger i hvert land vi er inne i, og følgelig vil vi kunne se ulike produkt- og markedsstrategier i ulike land, sier han.

Gir myndighetene mye av skylden

Aarønæs mener derimot at Post- og teletilsynet i Norge har gjort det mulig for to store aktører å gjøre som de vil, og at de gjerne forsøker å bortforklare sin egne dårlige jobb.

- Prisforskjellene pakkes ofte inn i regnestykker med kjøpekraftindex, ala Big Max-index, men vi vet jo at det ikke er mye billigere i Danmark. Det grenser mot misvisende å bruke denne typen tall, og tilsynet har en egeninteresse av å vise at de gjør en god jobb. Vi andre tenkende vesener ser at det er noen pussige forskjeller, og en må altså ikke lenger enn inn til Telenors egen årsrapport for å se dette.

Teleanalytikeren mener Post- og teletilsynet har gjort en elendig jobb med frekvensauksjonen som i praksis tok livet av Tele2 i Norge.

- En jobbet i tre år med hvordan man skulle legge opp denne auksjonen best mulig, det er den mest velutredede auksjonen i Norge noen gang, men hadde likevel utilsiktede skjevheter som gjorde at vi endte opp der vi gjorde. Tilsynet skjøt seg selv i beinet, konkluderer Norsk Telecom-sjefen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.