*Nettavisen* Økonomi.

Norwegian-fall på rød børs

Etter kraftige aksjefall internasjonalt tror Netfonds Oslo Børs vil åpne i rødt fredag.

Oslo Børs åpner med fall fredag.

04.12.15 09:54

Oslo Børs åpner med nedgang fredag etter kraftige aksjefall internasjonalt i kjølvannet av rentemøtet i ESB.

Hovedindeksen faller 0,30 prosent til 621,79 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 åpner ned 0,2 prosent.

I forkant av dagens OPEC-møte handles nordsjøoljen for 43,7 dollar per fat, opp rundt 0,7 dollar siden torsdag ettermiddag.

Norwegian faller 1,9 prosent etter rapportering av trafikktall for november.

Det lille seismikkselskapet Dolphin sendes ned 7 prosent etter at det ber om renteutsettelse på et obligasjonslån.

På makrosiden fredag er fokuset rettet mot den offisielle amerikanske sysselsettingsrapporten for november, også kjent som månedens viktigste tall.

Les også: Blackstone-selskap tar jafs av Norske Skog

Passasjervekst
Før børs har Norwegian levert trafikkrapport for november.

I løpet av måneden fraktet flyselskapet 1,95 millioner passasjerer, en vekst på 11 prosent fra november i fjor, viser nye trafikktall fredag.

I perioden økte den totale passasjertrafikken med 13 prosent og total kapasitet vokste med 8 prosent, noe som løftet fyllingsgraden med 4,1 prosentpoeng til 83,1 prosent.

I november var estimert yield, eller inntekter per passasjerkilometer, på 0,39 kroner, det samme som i november i fjor. RASK, eller inntekter per setekilometer, økte med 7 prosent til 0,33 kroner.

Henter friske penger
Boligriggselskapet Prosafe varslet torsdag ettermiddag at det ville hente friske penger, gjennom et rettet aksjeplassering.

Fredag morgen opplyser selskapet at det har hentet 590 millioner kroner i emisjonen av 23,597 millioner nye aksjer, til en tegningskurs på 25 kroner per aksje.

Det tilsvarer en premie på 4,6 prosent til sluttkursen torsdag på 23,9 kroner. Emisjonen tilsvarer nær 10 prosent av utestående aksjer.

Oppkjøp
Yara utvider nedstrømsvirksomheten i Afrika gjennom kjøp av Greenbelt Fertilizers, en ledende distributør av gjødsel i Zambia, Malawi og Mosambik.

Oppkjøpet skjer til en pris av 51 millioner dollar, tilsvarende rundt 430 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.