NA24.no

Norwegian fosser frem

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den positive trenden fortsetter på Oslo Børs.

Bedrede utsikter for verdensøkonomien og sterke resultater fra flere globale børslokomotiv holder optimismen oppe hos investorene.

Samtidig sendes oljeprisen videre opp og gir Oslo Børs et nytt dytt i ryggen.

Torsdag ettermiddag stiger hovedindeksen 0,72 prosent til 342,57 poeng.

Torsdag legger flere internasjonale bjellesauer frem sine kvartalsrapporter. Verdens største mobilkonsern Nokia har allerede rukket å skuffe investorene, mens det fra USA ventes flere tegn på utviklingen i finansbransjen da både Citigroup og Goldman Sachs forteller fasit.

Oljen stigere videre
Torsdag ettermiddag legger amerikanske energimyndigheter frem de ukentlige lagertallene. I forkant av dette stiger novemberkontrakten på nordsjøolje 0,33 prosent til 73,34 dollar fatet. StatoilHydro sendes opp 0,14 prosent til 137,10 kroner.

Norwegian flyr videre
Imidlertid stjeler flyselskapet til Bjørn Kjos mye av oppmerksomheten.

I forkant av tredjekvartalstallene til flyselskapet jekker meglerhuset Fondsfinans opp sitt kursmål fra 70 kroner til hele 200 kroner. Aksjen har opplevd en solid opptur på børsen forankret i sterke trafikktall, svakere dollar, og ikke minst fuelprisene som er ned 35 prosent.

Les mer: Han kan tjene 1.650 millioner

- Selskapet opprettholder en gunstig markedsposisjon, skriver analytiker Per Haagensen i meglerhuset Fondsfinans.

Norwegian-aksjen flyr opp 5,6 prosent til 132 kroner.

Vil ha nytt bud i Tandberg
Flere av Tandbergs aksjonærer går nå sammen for å få bedre betalt for aksjene etter budet fra Cisco.

I dag tidlig ble det klart at en rekke av aksjonærene i videokonferanseprodusenten gjør det klart at de ikke vil godta budet den amerikanske IT-kjempen. I september varslet Cisco at de er villige til å betale 153,50 kroner per aksje i Tandberg.

Lenge har det vært spekulert i at det kan komme et forbedret bud fra Cisco eller at det kan komme et konkurrerende bud fra en annen kant. SEB Enskilda representerer en aksjonærgruppering som sitter med 24 prosent av de utestående aksjene i Tandberg, og har kontaktet Cisco for å gjøre det klart at disse aksjonærene ikke vil slå til på tilbudet fra Cisco.

Les mer: Presser på for høyere bud

Totalt er det snakk om 21 aksjonærer som reflekterer aksjonærstrukturen i Tandberg. Det dreier seg om både norske og internasjonale aksjonærer og er en blanding av langvarige aksjeeiere og nye aksjeeiere.

Tandberg-aksjen sendes opp 1,31 prosent til 154,60 kroner.

Hever Yara
Gjødselkonsernet Yara stiger 2,6 prosent til 189,80 kroner.

Meglerhuset Morgan Stanley oppjusterer anbefaling på gjødselkonsernet Yara til likevekt fra undervekt. Samtidig heves kursmålet fra 160 til 165 kroner, melder Dow Jones Newswires.

Kontrakt til Kongsberg
Kongsberg Automotive har blitt tildelt en kontrakt på 25 millioner euro, eller omkring 215 millioner kroner.

Kontrakten gjelder leveranser av luftbremser- og luftfjæringsinterfacer til en global produsent av lastebiler. Det planlagt volumet er 600.000 enheter årlig, og kontrakten betegnes av selskapet strategisk viktig.

Aksjen stiger 2,9 prosent til 4,58 kroner.

Internasjonal fokus
Denne uken preges også stemningen av resultafremleggelser fra flere av globale markedsledere. Oppgangen de siste dagene har kommet etter at resultatsesongen har fått en god start.

Onsdag la det amerikanske finanskonsernet JPMorgan frem et bedre resultat enn ventet. Torsdag følger mange med på utviklingen i konkurrentene Goldman Sachs og Citigroup. Analytikerne venter et resultat fra Goldman på 2,4 milliarder dollar.

Nokia skuffer
Verdens største mobiltelefonprodusent Nokia var ventet å svak bedring i resultatet for tredje kvarta. Slik gikk det imidlertid ikke.

Da tallene ble lagt frem viste disse at den finske mobilprodusenten måtte ta nedskrivninger i forbindelse med eierskapet i nettverkselskapet Nokia Siemens. Det resulterte i et tap på 0,15 euro per aksje i årets tredje kvartal. En nedgang fra 0,29 euro i pluss i samme kvartal i fjor.

Les mer: Nokia ikke kvitt tapet

Det skjer etter at selskapet fikk et samlet tap på 559 millioner euro i nettoresultat. I samme kvartal i 2008 hadde de et overskudd på 1.087 millioner euro. Ifølge Dow Jones Newswire forventet analytikerne at den finske produsenten ville levere et overskudd på 347 millioner euro. Det tilsvarer 0,10 euro per aksje.

På driften tapte Nokia 426 millioner euro, og det er en nedgang fra 1,47 milliarder euro i pluss.

Økt optimisme
I USA passerte Dow Jones-indeksen endte onsdag opp 1,5 prosent til 10.015,86 poeng på en bølge av optimisme. Det er første gang siden oktober i fjor at den har vært over 10.000.

I Asia tok også aksjemarkedene imot de positive signalene og sendte indeksene videere opp.

Les mer: Seiersrekken fortsetter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere