*Nettavisen* Økonomi.

Norwegian løftet børsen

Den enes «død», den andres brød: Mens SAS krangler med pilotene sine, stiger Norwegian kraftig til rekordnotering på Oslo Børs.

25.01.06 17:05

(NA24): Norwegian er i fokus på Oslo Børs. Aksjen endte dagen opp 8 prosent til 83,50 kroner, på en marginalt positiv børs. Hovedindeksen endte opp 0,19 prosent til 345,93 poeng - den nest høyeste sluttnoteringen vi har sett.

- Førstesiden i Dagens Næringsliv i dag med at Statoil klager på SAS hjelper Norwegian i dag, sa en analytiker til TV 2 Nettavisen tidligere på dagen.

Dagens Næringsliv skrev onsdag at Statoil-sjef Helge Lund har sendt et klageskriv til toppledelsen i SAS hvor oljeselskapet utrykker stor frustrasjon over alle kanselleringene den siste tiden.

Statoil kjøper årlig SAS-reiser for 450 millioner kroner.

- Det som er viktig er den langsiktige effekten. Norwegian har økt kapasiteten på melkerutene fra Oslo til Bergen, Trondheim og Stavanger og krabber raskt opp mot 40 prosent, fortsetter analytikeren.

Norwegian leaset sitt fly nummer14 i høst og ytterligere to fly blir levert på starten i 2006.

- Nå må SAS ta Norwegian seriøst, sier analytikeren.

Analytikeren Jeff Saul i meglerhuset SEB Enskilda Securities ser ingen vei utenom harde grep i SAS. - Hvis personalet ikke er samarbeidsvillig må SAS bare kutte og kutte, men det forstår ikke pilotene, sier han til TV 2 Nettavisen.

SAS-aksjen steg i dag 1,4 prosent etter å ha falt de siste dagene.

Oljeprisen trakk nedover i dag, noe som er positivt for flyselskapene, men ikke så bra for oljeselskapene, som bremset oppgangen i dag. Leverandører av produkter og tjenester til offshoresektoren steg imidlertid jevnt over, blant disse Odim, SeaDrill og Awilco Offshore.

Det siste selskapet har en stor aksjepost i unoterte Offshore Rig Services, som meldte om en riggslutning til sterk rate i dag, ifølge TDN Finans, noe som understreker det positive riggmarkedet.

Akkurat da Oslo Børs stengte kom det ukentlige lagertall fra USA, som viste et uventet fall i lagrene av råolje, men en uventet stor økning i bensinlagrene. Disse to forholdene trekker i hver sin retning for oljeprisen.

To IT-selskaper var høyt på taperlisten etter å ha kommet med kvartalstall: Tandberg Storage og Norman. Tandberg Storage viser sterk vekst, men gikk med underskudd i fjerde kvartal. Selv om selskapet lover overskudd i løpet av 2006, ble aksjen dagens børstaper, med et fall på 6 prosent til 5,86 kroner.

Norman gikk med et bra overskudd, men her reagerte nok en del på det man oppfattet som skuffende vekst, blant annet med fall i omsetningen i Norge. Aksjen endte ned 3,5 prosent til 56 kroner.

De europeiske aksjemarkedene har stort sett vært positive i dag. I USA er det så langt små endringer på børsene.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.