Norwegian melder i en børsmelding på julaften at de har sikret finansiering for flyene sine neste år og starter et storstilt spareprogram.

Meldingen inneholder flere gladnyheter for Norwegian. Mange analytikere varslet tidligere denne måneden at gått tom for penger ved utgangen av året.

Nå melder de imidlertid at de har har sikret finansiering for alle flyene som kommer i første halvår 2019. Det gjør at de finansielle utsiktene for kvartalet ser lysere ut for selskapet, som mange analytikerne trodde skulle gå på en ny smell i årets fjerde kvartal.

- Dette gir oss en positiv likviditetseffekt på 275 millioner kroner i desember, skriver selskapet.

Gladnyheter

Selskapet melder dessuten at de er kommet til enighet med motorleverandør Rolls-Royce, noe som gir dem en gevinst i første kvartal neste år. Motorproblemene har også gitt selskapet mye hodebry og ført til store kostnader i høst.

Les også: Bjørn Kjos: - Ryanair-piloter står på venteliste for å begynne i Norwegian

På toppen av dette har selskapet satt igang et stort spareprogram, Focus2019, som vil kutte kostnadene i Norwegian med to milliarder kroner neste år.

- Totalt vil disse tiltakene bedre den finansielle situasjonen fra starten av 2019, skriver Norwegian.

Selskapet har imidlertid fortsatt ikke kommet til enighet om et såkalt joint venture for en stor del av flyflåten, slik selskapet annonserte tidligere i høst. Den har mange analytikere etterlyst, og kan være en mer langsiktig løsning på Norwegians pengeproblemener.

Les også: Norwegian med kraftig resultaforbedring, men skuffer forventningene

Kunne gå tom for penger

Meglerhus som Danske Bank Markets meldte i forrige uke at de tror krisen i Norwegian raskt kan forverre seg om ikke flyselskapet raskt får inn friske penger, skriver Dagens Næringsliv. Også en rekke andre meglerhus, som ABG Sundal Collier, har meldt det samme.

De skrev at enten må Norwegian-eierne bidra med mer penger, noe som kan være vanskelig, - eller de må selge unna fly i stor skala.

- Hvis selskapet blir nødt til å melde om brudd på lånebetingelsene, kan det havne i en ond spiral og krisen vil eskalere, sier analytiker Martin Stenshall til avisa.

Konkurrenter som Ryanair har vært enda hardere og spådd at selskapet vil gå konkurs i løpet av vinteren.

Les også: Michael O'Leary: - Mest sannsynlig at enten SAS eller Norwegian går konkurs