*Nettavisen* Økonomi.

Norwegian rundlurt av danske

Bjørn Kjos, Norwegian Air Shuttle Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Førte til at flyene sto tomme.

19.01.10 08:31

I helgen lanserte Norwegian flybilletter i Danmark til kun én krone, utenom avgifter.

3000 billetter revet bort
De 3.000 billettene ble hurtig revet vekk, men ikke til hvem som helst.

Det var nemlig den danske konkurrenten Cimber Sterling som hadde kjøpt alle sammen. Lavprisselskapet ante uråd da det første flyet var klart til avgang uten at det omtrent var passasjerer ombord, ifølge Finansavisen.

- Vi hadde 118 «no show» (passasjer ikke møtt til avgang, red. anm.) på den første avgangen. Dette er billetter som er solgt, og da ante vi ugler i mosen, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til avisen.

- Vi ble sjokkert
Ifølge avisen skal navnene som har blitt oppgitt vært av typen Ms Bjørn Kjos og Mr Anders And, danskenes svar på Donald Duck.

- Vi ble sjokkert da de navn som sto oppført som eier av kredittkortene var personer i Cimber Sterlings administrasjon og ledelse, sier Skånvik til avisen.

Kjøpene skal angivelig ha blitt gjort i et forsøk på å holde prisene oppe, men Cimber Sterling hevder at de ikke kjenner til uvanlig store bestillinger eller fiktive passasjernavn på vegne av seg selv.

Flyr flere forsinket
I desember måned fløy Norwegian 815.562 passasjer. Dette var en økning på 163.667 passasjerer eller 25 prosent fra samme måned i fjor.

Kabinfaktoren for konsernet som helhet lå på 76 prosent i desember, en forbedring på to prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Mens passasjerveksten fortsetter falt imidlertid avkastningen fra hver passasjer. Seteinntekter per passasjerkilometer, eller yielden, er estimert til 0,55 kroner for desember, noe som er 17 prosent lavere enn i desember 2008.

I tillegg var en stor andel av flyene forsinket.

Selskapet opererte 99,4 prosent av de planlagte flygningene i desember, hvorav kun 61,8 prosent gikk på oppsatt rutetid.

Punktligheten for året som helhet var 81 prosent.

Selskapet HBK Invest, hvor Bjørn Kjos eier 90 prosent og hans makker Bjørn H. Kise eier 10 prosent, har nesten 9,5 millioner aksjer i Norwegian, tilsvarende 27,77 prosent av selskapet.

Tirsdag morgen koster en aksje 120 kroner, noe som priser selskapet til vel 4,1 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.