NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
Partene i Norwegian-konflikten ble natt til mandag enige om en avtale som gir de kabinansatte gjennomslag for sine krav. Streiken er dermed avblåst.
Partene i Norwegian-konflikten ble natt til mandag enige om en avtale som gir de kabinansatte gjennomslag for sine krav. Streiken er dermed avblåst. Foto: Johan Nilsson (Scanpix)

Norwegian-streiken avblåst

Sist oppdatert:

Partene i Norwegian-konflikten ble natt til mandag enige om en avtale som gir de kabinansatte gjennomslag for sine krav. Streiken er dermed avblåst.

De kabinansatte er blitt enige med arbeidsgiver om felles struktur på tariffavtalene for Norge og Danmark, opplyser Kabinforeningens leder Marit Lindén.

Avtalen kom i stand etter at partene har vært i dialog de siste dagene. Norwegian og Parat har sittet på hver sin tue, men har kommunisert med hverandre på epost.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier han er glad Norwegian og Bjørn Kjos nå har undertegnet en avtale som svarer på kravene fra kabinforeningen.

- Vi har fått tariffavtaler som gir en felles overbygging for Norge og Danmark, og som er tilnærmet lik avtalen vi har hatt de siste fire årene. Prinsippet om norsk verneting, lovverk og forhandlingsordning har vært viktig for oss, og dette videreføres nå også for våre medlemmer ved basen i København, sier Skjæggerud.

Stiger på Oslo Børs

Etter at meldingen kom om at streiken opphører løftes aksjen på Oslo Børs.

Investorene sender selskapet opp 5 prosent til 240 kroner. Selskapet har nå en markedsverdi på vel 8,4 milliarder kroner.

- Dette er positivt for Norwegian. Kostnaden de har hatt i forbindelse med denne konflikten vil ikke ha noen betydning for Norwegian-kursen. Men konflikten har holdt en klam hånd over aksjekursen, så dette er positivt for kursen på kort sikt, sier Kenneth Sivertsen, analytiker i Arctic Securities, til Nettavisen NA24.

Han sier at han tror de ansatte også ser at Norwegian må ha konkurranseriktige rammer.

- 72 prosent av alle Norwegians flyvninger er internasjonalt og i direkte konkurranse med utenlandske selskapet. Norwegian brukte rett i underkant av 17 prosent på lønn, mens det ligger på 11 til 12 prosent blant lavprisselskapene i Europa. Det kan ikke fortsette. Derfor vil de få mer og mer ansatte utenfor Norge fremover.

Sivertsen sier at veksten på innenriksrutene har vært relativt flat det siste året, mens trafikken på de internasjonale rutene har økt med rundt 30 prosent.

Fast jobb og norske baser opprettholdes

Avtalen som er inngått sikrer ifølge Skjæggerud de kabinansatte i Danmark fortsatt fast jobb i Norwegian.

- Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet og avtalen knyttet til ID-billetter videreføres slik ordningen var før streiken. Det betyr at selskapet har trukket tilbake alle truslene som ble fremsatt i den mye omtalte tekstmeldingen som ble sendt ut av Norwegian-ledelsen under forhandlingene, sier Parat-lederen.

- Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet og avtalen knyttet til ID-billetter videreføres slik ordningen var før streikenm sier Hans-Erik Skjæggerud, Parats forbundsleder.


Lærlinger og avtalestruktur

Parats forhandlingssjef, Turid Svendsen, sier hun er fornøyd med at lærlingene i Norwegian også fremover vil være omfattet av tariffavtale, og at Norwegian og NHO har akseptert de krav Parat hele tiden har presentert i denne saken.

- Den felles avtalestrukturen vi nå har fått for Norge og Danmark viderefører dagens ordning knyttet til lønns og arbeidsvilkår, helt i tråd med våre krav, sier Svendsen.

Pensjon

Pensjonsspørsmålet i Norwegian har over tid vært krevende, selskapet er som kjent dømt for grove tariffbrudd i en dom fra Arbeidsretten vedrørende pensjonsspørsmål for pilotene.

- Vi har fått gjennomslag for at de kabinansatte skal ha innflytelse på egen pensjon, men har ikke klart å bli enig med selskapet om at de kabinansatte skulle holdes skadesløse for selskapets urettmessige endring av de kabinansattes pensjon. Denne saken vil nå bli gjenstand for behandling i rettssystemet, sier Svendsen, som likevel er fornøyd med å befestet bransjestandarden om rett til medbestemmelse på egen pensjon også for de kabinansatte i Norwegian.Styringsretten

Mens partene satt hos Riksmekleren ble det fra Norwegian sendt en sms til alle ansatte, som ble oppfattet som trusler om at en eventuell streik ville få konsekvenser for den enkeltes arbeidsforhold.

- Det har vært viktig for oss å få slått fast denne måten å opptre på, ikke er forenlig med det arbeidsmiljøet vi vil ha i Norwegian. Vi har derfor krevd, og fått, en egen protokoll som slår fast at arbeidsgivers styringsrett ikke skal benytter som trussel mot en ellers lovlig arbeidskamp. For oss har dette vært viktig, for å kunne etablere et godt samarbeidsklima videre, sier Marit Lindén i Kabinforeningen.

Samhold

Samholdet gjennom konflikten har vært stor, og støtten fra en samlet norsk fagbevegelse har vært viktig for å stå i dette, sier René-Charles Gustavsen som er den eneste som har vært tatt ut i streik.

- Jeg har vært båret frem av en unison støtte fra mine kollegaer, både i kabinen og i cockpit sier Gustavsen, som sier dette lover godt for det videre samarbeidet blant de ansatte i Norwegian.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere