Norwegian-aksjen er opp 42 prosent torsdag ettermiddag. Den vanvittige oppgangen kommer etter meldinger om at British Airways-eier IAG har kjøpt seg opp i Norwegian og vurdere å legge inn bud på hele selskap.

IAG er Europas tredje største flyselskap, og hadde over 100 millioner passasjerer i fjor. Til sammenlikning hadde Norwegian 33 millioner.

Les også: Flyekspert: Passasjeravgiften vil snyte nordmenn for prisfest

Bekreftet

Oppkjøpsmeldingen ble først rapportert av nyhetstjenesten Bloomberg. IAG har deretter bekreftet at de vurderer et oppkjøp av selskapet. I den sammenheng har de kjøpt en mindre eierpost på 4,61 prosent av Norwegian.

- IAG vurderer Norwegian til å være en attraktiv investering og har kjøpt en eierandel på 4,61 prosent i flyselskapet. Denne investeringen er ment til å etablere en posisjon hvorfra man kan starte diskusjoner med Norwegian. Disse inkluderer muligheten for et fullt oppkjøp av Norwegian, skriver IAG i en pressemelding.

IAG sier at de enn så lenge ikke har startet en slik diskusjon, og at det er ingen garanti for at de vil legge inn et bud.

Selskapet skal være verdsatt til tre milliarder dollar, inkludert gjelden i selskapet. Det tilsvarer 23,4 milliarder kroner.

Ingen kjennskap

Norwegian har så langt være forsiktige med på kommentere nyheten, men sendte ut en melding like etter klokken 12.

- Norwegian har nettopp blitt gjort oppmerksom på at International Airlines Group (IAG) har kjøpt 4,6 prosent av aksjene i Norwegian Air Shuttle ASA. Norwegian hadde ingen kjennskap til denne transaksjonen før den ble omtalt i media torsdag formiddag, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en melding til Nettavisen.

Han sier at Norwegian heller ikke vært i dialog med IAG om saken.

- At IAG-gruppen nå går inn som aksjonær i Norwegian, viser at et stort internasjonalt luftfartskonsern har tro på Norwegians forretningsmodell og globale vekststrategi, sier han til Nettavisen.

Han legger til at selskapet har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

Les også: Norwegian kutter langdistanseruter

Les også: Eurowings vokser kraftig - truer Norwegian

Norwegian har lenge vært regnet som en av de mest åpenbare oppkjøpskandidatene på Oslo Børs. Lenge har Ryanair vært trukket frem som den mest sannsynlige kandidaten for å overta selskapet. Nå kan altså IAG, som allerede eier British Airways, Iberia og lavprisselskapene Vueling og Level endte opp med å snappe opp selskapet.

Skal de klare det, må de imidlertid overbevise storeier og toppsjef Bjørn Kjos om å selge. Han har flere ganger uttalt at Norwegian ikke er til salgs, selv om mange har ønsket å kjøpe selskapet.

- Ja, vi har fått henvendelser fra alle i hele Europa, sa Kjos i Det store intervjuet med Nettavisen i fjor høst.

- Men er Norwegian til salgs, da?

- Nei, sa Kjos kontant og brøt ut i en braklatter.

Les også: Ryanair kjøper flyselskap