*Nettavisen* Økonomi.

Norwegian vurderer asiatisk personell på fly fra Norge

Et fly fra Norwegian går inn for landing på Gardermoen (mai 2014) Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)

Norwegian mener selskapet at de kan bruke asiatisk personell på flyginger fra Norge.

Norwegian begynner å bli utålmodige etter at en godkjennelse fra USA om trafikkrettigheter på langdistanseflygingene lar vente på seg.

De amerikanske fagforeningene og Norsk Flygerforbund har vært sterk kritiske til at Norwegian planlegger å fly med delvis asiatisk personell mellom Europa og USA.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik bekrefter overfor Dagens Næringsliv at et alternativ vil være å flytte langdistanseflyene fra Irland tilbake til Norge.

Men Norwegian vil ifølge avisen gå enda et skritt lenger. Selskapet mener at de har funnet et smutthull i den norske lovgivningen som gjør at de likevel kan beholde sitt utenlandske personale også på norske fly. Det var regjeringens nei til dette som førte til Norwegians utflagging til Irland.

Årsaken er en juridisk utredning fra jussprofessor Erling J. Hjelmeng ved Universitetet i Oslo. Han mener loven kan tolkes mer liberalt enn den forrige regjeringen gjorde, og at det er uklart om arbeidet om bord i et fly kan forstås som å «ta arbeid i riket».

– Vi har hele tiden ment at tolkningen fra den forrige regjeringen er en klar diskriminering i forhold til utenlandske konkurrenter som flyr til Norge, sier Skånevik.

Annonsebilag