NA24.no

Nær 80.000 får utbetalinger fra Nav i utlandet

MARBELLA: I fjor mottok 77.600 personer bosatt i utlandet utbetalinger fra Nav. Åtte av ti kroner gikk til land i Europa. I Spania - der Marbella er en av favorittdestinasjonene for nordmenn - gikk 89 prosent av utbetalingene til norske statsborgere. Illustrasjonsbilde.
MARBELLA: I fjor mottok 77.600 personer bosatt i utlandet utbetalinger fra Nav. Åtte av ti kroner gikk til land i Europa. I Spania - der Marbella er en av favorittdestinasjonene for nordmenn - gikk 89 prosent av utbetalingene til norske statsborgere. Illustrasjonsbilde. Foto: Jorge Guerrero (AFP)
Sist oppdatert:
Nav utbetalte 7,1 milliarder kroner til utlandet i fjor. 4,2 milliarder var utbetaling til alderspensjonister.

Nær 80.000 personer bosatt i utlandet fikk i 2017 utbetalt 7,1 milliarder kroner gjennom Nav. Mer enn halvparten av pengene gikk til pensjonister.

- Vi ventet en økning i trygdeutbetalingene til utlandet i 2017, men justert for inflasjon er de totale utbetalingene faktisk lavere enn året før. Nedgangen skyldes særlig at færre flytter fra Norge og at færre tar med seg ytelser ut av landet. Det henger trolig sammen med lavere arbeidsinnvandring de siste årene, bedring i arbeidsmarkedet i Norge og svakere kronekurs. Det meste av utbetalingene gikk til norske statsborgere bosatt til utlandet, sier NAVs ytelsesdirektør Kjersti Monland i en pressemelding.

2,9 mrd. til utenlandske statsborgere

Til sammen mottok norske statsborgere bosatt i utlandet 4,2 milliarder kroner i fjor. Personer med utenlandsk statsborgerskap bosatt i utlandet mottok 2,9 milliarder kroner, viser statistikken fra Nav.

Se tabellen over Nav-utbetalinger til utlandet her

5,8 milliarder kroner går til alderspensjonister og uføretrygdede bosatt i utlandet. De fleste av mottakerne er norske statsborgere. For dagpenger og kontantstøtte er bildet annerledes, da ni av ti mottakere var utenlandske statsborgere.

80 prosent av alle Nav-ytelsene til utlandet går til land i Europa, og Sverige er det landet som det utbetales mest penger til. I fjor gikk 2,4 milliarder kroner til Sverige. 789 millioner kroner gikk til personer bosatt i Spania og 611 millioner til personer i Danmark. 392 millioner kroner gikk til personer bosatt i Polen.

Thailand: Mest per person

Tallene fra Nav viser også at det er personer bosatt i Thailand som får de største utbetalingene per person. Der fikk i gjennomsnitt hver person 230.000 kroner i året, og 90 prosent av mottakerne er norske statsborgere som får alderspensjon eller uføretrygd. Personer i Litauen fikk gjennomsnittlig minst støtte, med 34.000 kroner per år. 90 prosent av mottakerne i Litauen er utenlandske statsborgere og de fleste mottar barnetrygd eller sykepenger.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere