NA24.no

(Foto: AP/Scanpix)

Nær redning for Fannie og Freddie

Bush-administrasjonen skal være nesten ferdig med en redningspakke for boliglånsgiganter.

Finansdepartementet i USA er nesten klar med en redningspakke for de kriserammede boliglånsselskapene Fannie Mae og Freddie Mac. Det skriver Wall Street Journal på nettet fredag kveld. Det vises til anonyme kilder med kjennskap til saken.

Planen vil innebære endringer i toppledelsen i de to selskapene. Angivelig kan en melding komme allerede i helgen, ifølge Wall Street Journal.

Det var planlagt flere toppmøter fredag, blant annet med sentralbanksjef Ben Bernanke, finansminister Henry Paulson og toppsjefene i Fannie Mae og Freddie Mac.

Uvanlige selskaper
Fannie Mae og Freddie Mac holder eller garanterer over halvparten av boliglånene i USA. De kjøper boliglån fra banker, beholder noen selv, og selger resten videre i form av garanterte verdipapirer.

Fannie Mae og Freddie Mac er uvanlige hybrider mellom private og offentlige selskaper. Begge ble etablert av Kongressen (Fannie i 1938, Freddie i 1970) for å gjøre det lettere å få boliglån, men er i dag børsnoterte selskaper. Imidlertid har begge en underforstått statlig garanti, som har gjort at de har kunnet låne penger til bedre betingelser enn private banker. De er også underlagt gunstige skatteregler.

Dette har gjort at de to selskapene er helt dominerende når det gjelder ordinære boliglån, som ikke er uvanlig store eller uvanlig risikable.

For store til å dø
Nå er begge hardt rammet av boligkrisen i USA, og begge aksjene har kollapset på børsen.

Mange mener de to selskapene er så store og viktige at myndighetene ikke kan la dem gå konkurs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere